Lifestyle > Mozaik

Da li MAČKE imaju DEVET života? Ili ipak ne...

Zanimljivo je da mit da mačke imaju više života postoji širom sveta, a broj varira od kulture do kulture

Autor: K1 info/ nationalgeographic.rs

29/04/2023 > 20:28

podeli vest:

Da li MAČKE imaju DEVET života? Ili ipak ne...
Foto: Freepik.com


U ovom tekstu, otkrivamo istinu koja stoji iza mita o njihovim natprirodnim veštinama preživljavanja. Uobičajena izreka koju često čujemo je da mačke imaju devet života.

Odakle dolazi ova legenda o besmrtnosti? I zašto se mačke kaže da imaju baš devet života?

Mačka je jedan od najagilnijih, najhitrijih i najnezavisnijih kućnih ljubimaca. Konkretno, mogu da izdrže padove koji bi lako ubili čoveka - što možda objašnjava odakle ideja da mačka ima devet života. U jednom slučaju, mačka kućnog ljubimca u Njujorku je preživela pad sa 32. sprata sa samo lakšim povredama. Ova sposobnost preživljavanja je moguća zahvaljujući njihovoj neverovatnoj anatomiji.

Mačke su evoluirale tako da mogu da žive na drveću, a mnoge divlje vrste još uvek žive tako. Milioni godina padanja sa visine osiguralo je da se mačke sa tim sasvim dobro nose. Njihov impresivan "refleks ispravljanja" omogućava im da se okreću oko sebe dok padaju, da ravnomerno "slete" na sve četiri noge.

Mačke imaju veliku površinu tela u poređenju sa svojom težinom, što takođe pomaže u smanjenju sile njihovog sletanja. Takođe imaju veliku fleksibilnost kostiju i ligamenata, što im pomaže da izdrže povrede od udaraca.

Foto: Freepik.com

 
Da li mačke imaju devet, sedam ili šest života?

Interesantno je da mit da mačke imaju više života postoji širom sveta. Međutim, nije uvek devet života – broj varira od kulture do kulture. U određenim regionima Španije veruje se da mačke imaju sedam života, na primer. U međuvremenu, neke turske i arapske legende kažu da mačke imaju šest života.

Devet se tradicionalno smatra magičnim brojem, što bi takođe moglo pomoći da se objasni zašto su mačke povezane sa devet života. U staroj Grčkoj, broj devet se odnosio na trojstvo svih trojstava i natprirodni broj koji se poziva na tradiciju i religiju. Mačke su obožavane tokom vekova, i često su smatrane magičnim stvorenjima.

Da li mačke zaista mogu da prevare smrt?

Mačke imaju munjevito brze reflekse, veštine brzog donošenja odluka i izuzetnu agilnost. One su sposobne da izbegnu opasnost na prvi znak nevolje ili da nonšalantno šetaju po visokim simsovima, bez imalo straha.

Ove sposobnosti nam ponekad mogu izgledati izvanredne, čak natprirodne. Ali ideja da mačke imaju devet života nije istinitija od mita o tome da su crne mačke srećne ili nesrećne. Prema tome, mačkama je potrebna jednako briga i pažnja kao i bilo kom drugom kućnom ljubimcu.

 

Ostavite komentar

Milena. Music

Ja mislim da macke imaju bas devet zivota.😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺

08.05.2023 20:36