Lifestyle > Mozaik

Da li ste pažljivo PREBROJALI PRSTE na šapama VAŠE MACE - možda ima POLIDAKTILIJU

Postoji genetska promena kod maca, tačnije anomaliju zbog koje one imaju više od "normalnih" 18 prstiju

Izvor: K1info/telegraf.rs

21/02/2023 > 21:05

podeli vest:

Da li ste pažljivo PREBROJALI PRSTE na šapama VAŠE MACE - možda ima POLIDAKTILIJU
Foto: Pixabay.com


Mačka na šapama ima 18 prstiju, po pet na prednjim i po četiri na zadnjim. Ali, postoje i posebne mace sa više prstića od navedenog broja.

Ova pojava nije deformitet, već genetska anomalija i zove se polidaktilija. Reč je grčkog porekla koja u bukvalnom prevodu znači “mnogo prstiju”.

Ponekad polidaktilne mačke na prednjim šapama imaju veći broj prstiju koji liče na palac.

Nosilac titule mačke sa najizraženijom polidaktilijom, prema Ginisovoj knjizi rekorda je Džejk, prugasto-riđi Kanađanin sa 24 prsta. Svaki njegov prst ima kandžu, jastučić i posebnu strukturu kostiju.

Priča o mačku po imenu Miki Maus, koji je živeo 70-ih godina prošlog veka, kaže da je imao čak 32 prsta. Moguće je, međutim, da je ovaj macan imao "duple šape", a ne polidaktiliju.

Foto: Pixabay.com

 

Polidaktilija se pokazala kao dobra “falinka” u slučaju mejn kun rase. Kod njih su šire šape sa dodatnim prstima funkcionisale kao prirodne “cipele za sneg”. Iako se polidaktilija više ne smatra dominantnom odlikom ove rase, ona je ipak uvršćena u njihove zvanične osobine.

Polidaktilne mace navodno su u prošlosti donosile sreću moreplovcima i ribarima. Mit o ovoj anomaliji ostao je ukorenjen u nekim narodima: prenose se priče da su ove mačke dobile dodatne prste na šapama, jer su plovile sa ribarima. Zahvaljujući višku prstiju, odlično su održavale ravnozežu na brodićima prilikom pojave velikih talasa ili nevremena.

Polidaktilne mačke imaju i drugo ime: Hemingvejeve.  Poznati pisac Ernest Hemingvej svojevremeno je od jednog kapetana broda dobio belu polidaktilnu mačku po imenu Snežna grudva (Snowball).

Pisac je veoma zavoleo ovu mačku, ali se nije zadržao samo na njoj: u svojoj kući, u Ki Vestu, na Floridi, živeo je sa više od pedeset mačaka od kojih je gotovo polovna bila polidaktilna.

Zbog naklonosti čuvenog pisca prema mačkama sa viškom prstiju, one se i zovu Hemingvejevim. Polidaktilne mačke su bile toliko popularne da je jedna dospela i do Bele kuće. Predsednik Teodor Ruzvelt imao je šestoprstu macu Papuču.

 

Ostavite komentar