FunBox > Lajk

Mačke krive za NESTANAK DVE TREĆINE sisara u Australiji

Prosečna domaća mačka u Australiji ubije više od 180 životinja svake godine, dok njena divlja rođaka ubije i do 790 životinja

Izvor: K1info/Tanjug

12/03/2023 > 16:12

podeli vest:

Mačke krive za NESTANAK DVE TREĆINE sisara u Australiji
Foto: Pixabay.com


Na nedavnom samitu u Pertu, posvećenom uticaju mačaka na životnu sredinu Australije, konstatovano je da oko osam miliona domaćih i divljih mačaka predstavlja ozbiljnu pretnju za autohtone životinje na tom kontinetu.

Profesorka Sara Leže sa Australijskog nacionalnog univerziteta je rekla da su mačke glavni krivac za nestanak dve trećine autohtonih australijskih vrsta sisara od početka kolonizacije kontineta, prenosi BBC.

Osam autohtonih austrijskih vrsta sisara preživelo je samo u oblastima gde nema mačaka, kao što su ostrva ili ograđene površine u unutrašnjosti zemlje, dodala je ona.

Prosečna domaća mačka u Australiji ubije više od 180 životinja svake godine, dok njena divlja rođaka ubije i do 790 životinja na godišnjem nivou, saopštavaju iz Organizacije za oporavak ugroženih vrsta.

Na godišnjem nivou, populacija od oko osam miliona domaćih i divljih mačaka u Australiji ubije milijarde jedinki ugroženih vrsta.

Približno 30 odsto vlasnika mačaka u Australiji drži svoje ljubimce isključivo u kućama ili u specijalnim otvorenim prostorima, ali to nije dovoljno da se spreči nestanak australijskih životinja.

Australija za sada nema sistemsko rešenje za ovaj problem, konstatuje BBC.

 

Ostavite komentar