Lifestyle > Mozaik

Kakva dijeta - AJVAR dijeta: Omiljeni namaz PROVERENO POMAŽE da se oslobodite kilograma

Ovaj najomiljeniji domaći namaz ili salata, neizostavni je deo jesenje i zimske trpeze

Izvor: K1info/b92.net

13/02/2023 > 11:42

podeli vest:

Kakva dijeta - AJVAR dijeta: Omiljeni namaz PROVERENO POMAŽE da se oslobodite kilograma
Foto: Shutterstock


Ajvar mažemo na hleb, jedemo kao prilog uz meso, pravimo od njega slane rolate i torte, i gotovo da nema jela u koji ne bi mogao da se doda. Pored popularnih domaćih salata koje se u našoj zemlji pripremaju a koje su, najzdravija zimska hrana, ova zimnica je prava mala riznica zdravlja u tegli.

Ajvar ima i mnoge zdravstvene blagodeti o kojima se obično malo prIča jer se najčešće vezuje uz jaku zimsku hranu, pa ga mnogi smatraju visokokaloričnim gurmanlukom.

Istina je da se ovo jelo u originalu sprema samo od pečenih paprika, uz dodatak ulja i začina. Neke domaćice dodaju i plavi patlidžan. U zavisnosti od vrste paprika i dodataka, može biti blag ili ljut. Iskusne domaćice kažu da je ova priprema nešto zahtevnija, ali da se isplati.

Pošto se "pravi" ajvar priprema samo od povrća i ulja, u stvari je niskokaloričan. Sadrži proteine, ugljene hidrate i masti. Otprilike 100 grama ove namirnice ima između 80 i 130 kalorija. Najbolje je kombinovati ga uz neki proteinski obrok, kao što je meso – pileće, ćureće, juneće, ili uz tunjevinu.

Kako su paprike prava riznica vitamina C, tako se ovaj nutrijent obilato nalazi u ajvaru. Koliko je ovaj vitamin značaja za imunitet, a posebno u zimskom periodu kada "haraju" virusi, svima je poznato.

Sadrži i vitamin A, kao i B2 i folnu kiselinu. Bogat je i vlaknima koji pospešuju varenje i podstiču metabolizam, što ga čak čini jako dobrom namirnicom za oslobađanje od suvišnih kilograma. Naravno, pod uslovom da se ne preteruje u količini.

 

Ostavite komentar