Lifestyle > Hi-Tech

DRONOVIMA na komarce: Zbog INVAZIJE INSEKATA kalifornijske vlasti POZVALE U POMOĆ tehnologiju

Dok bi radniku sa rancem trebalo više od sat vremena da obradi 0,4 hektara zemljišta, dron to obavi za manje od dva minuta

Izvor: K1info/Klix.ba

03/07/2023 > 18:41

podeli vest:

DRONOVIMA na komarce: Zbog INVAZIJE INSEKATA kalifornijske vlasti POZVALE U POMOĆ tehnologiju
Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Garcia


Vlasti Južne Kalifornije odlučile su da upotrebe novu metodu u borbi sa rastućom populacijom komaraca i sprečavanjem širenja bolesti, a to su - dronovi "naoružani" kuglicama spora ispunjenih bakterijama.

Reč je o visokotehnološkim dronovima koji unose revoluciju u kontrolu komaraca, ciljajući njihov razvoj u močvarama, velikim ribnjacima i parkovima. Ogroman porast broja komaraca posle zime, koja je donela izuzetno velike količine padavina, primorao je Orindž Kaunti na drastične mere u borbi protiv ove velike pretnje.

- Zbog kiše ima mnogo više komaraca. Ovde možete videti da je gotovo svaki barski ribnjak pun vode - izjavio je Džon Sevidž, operater dronom u rezervatu San Hoakin Marš.

Uobičajeni tretmani protiv komaraca uključuju metode kao što su prskalice, kamioni, avioni i helikopteri, međutim, korišćenje dronova nudi precizniji i manje invazivan pristup.

Kit Ngujen, vektorski ekolog iz okruga, tvrdi da je mogućnost drona da pristupi teško dostupnim područjima "promenila igru".

- Uvek težimo tehnološkim inovacijama, onome što bi učinilo zadatak efikasnije obavljenim, korisnijim za tim i manje invazivnim - kazao je on.

Dok bi radniku sa rancem trebalo više od sat vremena da obradi 0,4 hektara zemljišta, dron to obavi za manje od dva minuta.

Ovi dronovi imaju i dodatnu prednost, a to je minimalno ometanje lokalne divljači.

- Radili smo studije u kojima smo posmatrali ptice. One se obično vraćaju odmah pošto dron obavi posao. Dakle, ako ništa drugo, dronovi su bolji za životnu sredinu - rekao je Sevidž.

Sam tretman je takođe bezopasan za druge divlje životinje i cilja larve komaraca.

Okrug Orindž Kaunti sve više napreduje u borbi protiv komaraca kombinovanjem tehnološkog napretka i pažljivog posmatranja. No, namera je i da se reguliše njegova upotreba na siguran način, s tim da okrug od operatera dronova zahteva da imaju dozvolu za daljinskog pilota izdatu od Federalne uprave za avijaciju, kao i licencu kalifornijskog odeljenja za regulativu pesticida za tehničku kontrolu vektora.

Dronovima je dozvoljeno da lete iznad naselja.

Leading Aerial Technologies proizvodi dronove PrecisionVision 35 koji se koriste za tretman granulama ili tečnim larvicidom, dok dronovi Ispire 2 kompanije DJI obavljaju nadzor.

Dok su bolesti koje prenose komarci dugo predstavljale pretnju javnom zdravlju, nedavni razvoj događaja još više izaziva zabrinutost. Uprava Evropske unije za prevenciju bolesti istakla je da je zbog klimatskih promena povećan rizik od virusnih bolesti koje prenose komarci.

Ostavite komentar