Lifestyle > Hi-Tech

Svemirski teleskop EUKLID pomoći će naučnicima da ODGOVORE na jedno od NAJVAŽNIJIH PITANJA

Teleskop će posmatrati više od trećine neba i milijarde galaksija kako bi se analizirala misteriozna tamna materija i tamna energija

Izvor: K1info/Tanjug

01/07/2023 > 07:11

podeli vest:

Svemirski teleskop EUKLID pomoći će naučnicima da ODGOVORE na jedno od NAJVAŽNIJIH PITANJA
Foto: Youtube PrintScreen/European Space Agency, ESA


U toku su završne pripreme za lansiranje svemirskog teleskopa Euklid, koji ima za cilj da proizvede najveću i najtačniju 3D mapu kosmosa, i otkrije mračne sile koje ga oblikuju.

Tokom operacije Evropske svemirske agencije (ESA), vredne milijardu evra, teleskop će posmatrati više od trećine neba i milijarde galaksija kako bi se analizirala misteriozna tamna materija i tamna energija koje zajedno čine 95 odsto univerzuma, piše Guardian.

- To je jedno od najvećih pitanja u nauci - rekla je astrofizičarka Izobel Huk sa Univerziteta Lankaster.

Ona je dodala da naučnici ne znaju od čega je tkivo univerzuma koje je ogromno.

Planirano je da Euklid u subotu krene na jednomesečno putovanje do svoje tačke gledišta, udaljene 1,5 miliona kilometara od Zemlje, a biće lansiran raketom Falcon 9 sa Floride.

Poletanje je bilo planirano 2022. godine na ruskoj raketi Sojuz, ali invazija na Ukrajinu dovela je do završetka saradnje ESA i ruske svemirske agencije Roskosmos.

Dok su zvezde i automobili napravljeni od atoma, smatra se da tamna materija sadrži nove egzotične čestice koje jedva stupaju u interakciju sa normalnom materijom.

Brojni detektori širom sveta tragaju za misterioznom supstancom, ali za sada bezuspešno.

Tamna energija je još misterioznija, navodi britanski list, dodajući da naučnici nemaju pojma da li antigravitacija dolazi od kvantnih čestica koje iskaču i nestaju u vakuumu ili je Ajnštajnova opšta teorija relativnosti jednostavno pogrešna.

Ostavite komentar