Lifestyle > Hi-Tech

ZELENA kometa PROĆI ĆE PORED ZEMLJE prvi put od kako su NEANDERTALCI LUTALI PLANETOM - Ima li razloga ZA BRIGU?

Kometa je primećena prošlog marta, a posmatrači na severnoj hemisferi pronaći će je na jutarnjem nebu, dok se kreće ka severozapadu

Izvor: K1info

07/01/2023 > 12:24

podeli vest:

ZELENA kometa PROĆI ĆE PORED ZEMLJE prvi put od kako su NEANDERTALCI LUTALI PLANETOM - Ima li razloga ZA BRIGU?
Foto: Youtube PrintScreen/ NASA Jet Propulsion Laboratory


Kometu C/2022 E3 (ZTF) prvi su otkrili astronomi pomoću kamere širokog polja priključene na teleskop Semjuela Ošina u opservatoriji Palomar u Kaliforniji.

Kometa je već unutar orbite Jupitera.

Agencija napominje da posmatranje bez teleskopa još uvek nije moguće - iako se na slici iz decembra vidi njena svetla koma, kratak široki rep prašine i slab jonski rep. Kada se kometa približi Suncu na 2-3 astronomske jedinice dolazi do intenziviranja sublimacije lako isparljivih supstanci iz jezgra i formira se magličasti omotač, koma, koja ima ulogu atmosfere.

Kometa će biti u perihelu, najbliže Suncu, 12. januara, a najbliže Zemlji 1. februara.

NASA napominje da je sjaj komete nepredvidiv, ali da bi, do tada, C/2022 E3 (ZTF) mogla postati vidljiva golim okom na noćnom nebu.

"Posmatrači na severnoj hemisferi pronaći će kometu na jutarnjem nebu, dok se brzo kreće ka severozapadu tokom januara. Na južnoj hemisferi postaće vidljiva tokom februara", navodi se.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Ne očekuje se da će ova kometa biti spektakularna za posmatranje kao kometa NEOWISE iz 2020.

Kometa ima punu orbitu od oko 50.000 godina, prema NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon (NASA's Jet Propulsion Laboratory), što znači da je poslednji put tako blizu Zemlji bila kada su neandertalci lutali planetom.

 

Ostavite komentar