Lifestyle > Hi-Tech

Veliko OTKRIĆE za nauku: Na Saturnovom mesecu OTKRIVEN ELEMENT neophodan za ŽIVOT

Analizom podataka koje je prikupila NASA-ina letelica otkriveno je da podzemni okean Encladus-a sadrži ključnu hranljivu materiju

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/12/2022 > 20:05

podeli vest:

Veliko OTKRIĆE za nauku: Na Saturnovom mesecu OTKRIVEN ELEMENT neophodan za ŽIVOT
Foto: Youtube PrintScreen/Astrum


Na Saturnovom ledenom mesecu Enceladus otkriven je poslednji i ključni sastojak koji je neophodan za život.

Element važan za izgradnju DNK-a i RNK-a je fosfor. Analizom podataka koje je prikupila NASA-ina letelica otkriveno je da podzemni okean Encladus-a sadrži ključnu hranljivu materiju.

- Znamo da Enceladus ima najviše elemenata koji su neophodni za život, poput ugljenika, vodonika, azota, kiseonika i sumpora - kaže Morgan Kejbl, astrobiolog iz laboratorije u Pasadeni koji nije učestvovao u istraživanju.

- Sada kada je potvrđeno i postojanje fosfora... Čini se da Enceladus sada ispunjava sve kriterijume za nastanjiv okean - kaže on.

Većina istraživača smatra da je Enceladus među najverovatnijim mestima za smeštaj vanzemaljskog života. To je svet obavijen ledom, sa okeanom slane vode skrivenim ispod. Štaviše, 2005. svemirska letelica Cassini je primetila gejzire kako izbacuju paru i zrnca leda iz Enceladove ledene školjke. I u tom spreju za svemir, naučnici su otkrili organske molekule.

Fosfora je na površini Zemlje relativno malo. Veliki deo je zaključan u mineralima, a njegovu dostupnost često kontroliše tempo kojim se život može razmnožavati.

Procenjuje se da kilogram vode iz mesečevog okeana sadrži otprilike 1 do 20 milimola fosfata, koncentraciju hiljadama puta veću nego u velikom plavom okeanu Zemlje.

Ali, ono što buni istraživače je pitanje "kako ako život postoji na Enceladus-u postoji toliko obilje hemijske i hranljive materije?".

Postoji mogućnost da je mesec jednostavno bez života, rekao je jedan od istraživača. Ali postoji još jedno objašnjenje koje daje nadu. Život na hladnom Enceladus-u, rekao je, može jednostavno da troši hranljive materije sporim tempom.

 

Ostavite komentar