Kultura > Film/TV

Želimir Žilnik za Tanjug: Mladi autori danas imaju veliki rudnik tema i nedoumica

Slavni reditelj čija su ostvarenja obeležila istoriju Jugoslovenske kinematografije kaže da mladi autori danas imaju mnogo izazova

Izvor: K1info/Tanjug

30/10/2022 > 15:00

podeli vest:

Želimir Žilnik za Tanjug: Mladi autori danas imaju veliki rudnik tema i nedoumica
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Video intstalacijom "Beograde, dobro jutro" u Fakultetu dramskih umetnosti slavni filmski reditelj Želimir Žilnik zauzeo je svoje mesto u programu Oktobarskog salona, a za Tanjug poručuje da mladi autori ne treba da se oslanjaju na novac iz fondova, već da snimaju, makar i andergraund.

Instalacija je sastavljana od dva Žilnikova ostvarenja: "Beograde, dobro jutro" i "Lepe žene prolaze kroz grad".

"Beograde, dobro jutro" ima format televizijske drame i priča o slobodnoj filmskoj producentskoj grupi koja priprema, a zatim i snima film.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Želimir Žilnik

Producentkinja i reditelj su u stalnom sukobu. On postavlja nemoguće zahteve, a ona, da bi omogućila umetničke kreacije premašuje budžet filma. Priča se završava na sudu...

Uloge u filmu ostvarili su Snežana Nikšić, Dragan Katanić, Gordana Lukić, Predrag Ristić, Bogdan Kahriman, Nedeljko Vopalka i drugi.

Žilnik za Tanjug kaže da je sedeo sa sjajnim urednicima RTV Beograd, kakav je bio Muharem Pervić i rekao im da Jugoslaviju očekuje kreativno transformisanje posle Titove smrti ili nazadovanje i raspad.

- Predložio sam im temu o filmu naučne fantastike koji prati događaje u Jugoslaviji 100 godina posle početka borbe protiv fašističkog okupatora. Dakle, snimio sam film o Jugoslaviji 2041. godine. Obezbedili su mi vrhunske glumce poput Ljube Tadića ili Milene Dravić. Nazvali smo ga "Lepe žene prolaze kroz grad". Producentska kuća za koju su snimali Karanović i Marković svoje prve filmove, ušla je u rizik i snimili smo film koji nije u standardu klasičnih naučno-fantastičnih filmova. Nisam imao ni znanja ni tehnologiju za tako nešto - kazao je Žilnik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako kaže, urednici televizje sugerisali su mu da izbaci neke delove filma koji su najoštriji u kritici društva.

- Ubedio sam ih da taj film ostane takav, da ga ne skraćujemo na silu, a da ću za televiziju snimiti novo ostvarenje o neposlušnoj televizijskoj ekipi. Zapravo o teškoćama filmske ekipe da uz pomoć javnih službi snimi naučno fantstični film. Ta ideja im se dopala i tako je nastalo "Beograde, dobro jutro" - kazao je Žilnik i dodao da i danas ima osećaj kako je iz cele avanture izvukao živu glavu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Želimir Žilnik

Slavni reditelj čija su ostvarenja obeležila istoriju Jugoslovenske kinematografije kaže da mladi autori danas imaju mnogo izazova, poput izvlačenja iz jugoslovenskog čvora.

- SFRJ je bila najprogresivnija država u istočnoj Evropi. Ekonomski najuspešnija i diplomatski najraširenija. Po komforu života za Bugarsku ili Rumuniju bila je Amerika. I danas me pitaju šta se desilo sa Jugoslavijom... Zato mladi autori i danas imaju veliki rudnik tema i nedoumica... Ima Srbija odlične mlade autore čija dela razmatraju te nedeoumice - kazao je Žilnik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Želimir Žilnik

Za njega nema dileme da mladi reditelji ne treba da gube vreme jer im digitalizacija i današnja tehnologija omogućava da gotovo bez ičije pomoći snime film.

- Može se snimati sa malim ekipama. Ne treba da se oslanjaju na novac iz fondova, već da snimaju, makar i andergarund. Treba da se ugledaju na mene - kazao je Žilnik.

 

 

 

Ostavite komentar