Kultura > Muzika

Erik Friedlander, Ofer Mizrahi i Kühn Fu 5. novembra na PANČEVAČKOM DŽEZ FESTIVALU

Džez festival u gradu na Tamišu biće održan od 4. do 6. novembra u Kulturnom Centru Pančeva

Izvor: K1info/Headliner.rs

01/11/2022 > 11:11

podeli vest:

Erik Friedlander, Ofer Mizrahi i Kühn Fu 5. novembra na PANČEVAČKOM DŽEZ FESTIVALU
Foto: Rene Pierre Allain


Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra u KC Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine.

Druge festivalske večeri, u subotu 5. novembra nastupiće Eric Friedlander’s The Throw, Ofer Mizrahi, i bend Kühn Fu.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20:00 časova otvoriti sastav čeliste Erika Friedlandera The Trow, koji uz njega čine renomirani muzičari američke scene – pijanista Uri Kain, basista Mark Helias i bubnjar Čes Smit.

Erik Friedlander je na njujoršku scenu devedesetih godina prošlog veka stupio na velika vrata sarađujući kako sa respektabilnim imenima iz sveta improvizovane i džez muzike kao što su Džon Zorn ili Dejv Daglas, tako i sa vinovnicima tamošnje alternativne rok scene.

Svesno se odmakavši od džez tradicije i reputacije retro-bapera, Friedlander je uspeo da stvori obilje spiritualne i uzbudljive muzike u maniru koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv kao samo njegov.

Njegova muzika najčešće obitava u prostoru avangarde, ali tonalnost i sonantnost su upravo kvaliteti koji njegovoj muzici omogućavaju nijansiranost jezika, čime ostvaruje neophodnu interakciju između melodijskih linija, improvizacije i konačno zaokruženog autorskog dela – kompozicije.

Foto: Zohar Ron

Ofer Mizrahi

Koncertno veče u 21:45 nastaviće se koncertom izraelskog muzičara Ofera Mizrahija koji svira na jedinstvenoj 24-ožičanoj gitari.

Mizrahi je zvučni istraživač čija je muzika odraz u ogledalu njegovog nomadskog životnog puta i težnje ka postizanju iskonske lepote zvuka.

Zajedno sa članovima svog trija, Mizrahi kreira multikulturalni muzički dijalog koji kombinuje stilske akcente Kavkaza, Turske, Indije i Balkana sa sofisticiranošću džez harmonije i fraziranja.

Zvuci Mizrahijeve Whale gitare došli su 2019. godine i do višemilionskog  auditorijuma, kada je u okviru takmičenja za Pesmu Evrovizije njegov instrument imao zapaženu rolu u izvođenju revijalne kompozicije izraelskog Idan Raichel Project.

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva u 23:00 časova nastupiće internacionalni sastav Kühn Fu koji čine Kristijan Kun (gitara, vokal), Ziv Taubenfild (bas klarinet), Sofija Salvo (bariton saksofon), Esat Ekincioglu (bas) i Džordž Hadu (bubnjevi).

 

 

Ostavite komentar