Kultura > Film/TV

Rajko Petrović: Na SLOBODNOJ ZONI biće prikazan NAJKONTROVERZNIJI FILM GODINE

Na 18. izdanju Slobodne zone posetioce očekuje preko 70 filmova, od kojih su bar "25 čista petica", ocenio je direktor i selektor festivala

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 21:57

podeli vest:

Rajko Petrović: Na SLOBODNOJ ZONI biće prikazan NAJKONTROVERZNIJI FILM GODINE
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor i selektor festivala Slobodna zona Rajko Petrović koji je govorio o 18. izdanju manifestacije koju večeras otvara film "Trougao tuge".

Petrović je rekao da posetioce očekuje preko 70 filmova, od kojih su po njegovom sudu "bar 25 čista petica".

- Verujemo da smo napravili izuzetan program. Festival otvara kanski pobednik "Trougao tuge". Mi smo festival angažovanog filma i ovaj film je savršen amalgam za naš festival - istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, Ostlundov film sadrži sve što bi Slobodna zona volela da bude u idelanom svetu - da govori o savremenim aktuelnim i važnim temama, na relaksiran i duhovit način, da se "malo šali sa temama koje su superozbiljne, superkatastrofiče i super prete".

- Ostlund je prikazivao filmove u Srbiji. Svi znaju da je super duhovit i zabavan. Za razliku od prehodnih filmova ovaj će podeliti publiku i već je deli u svetu. Mislim da je to njegov dodatan kvalitet jer daje povod za polemiku - istakao je Petrović.

Prvi preduslov da se film nađe u selekciji Slobodne zone je da tema bude super aktuelna u svetu, regionu i Srbiji, za publiku u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na platformi Kinokauč.

Petrović je napomenuo da Slobodna zona ima filmove koji se dotiču rata u Ukrajini i ekoloških tema , kao o zloupotrebi velikih kompanija koje brutalno eksploatišu resurse.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Rajko Petrović, direktor i selektor festivala Slobodna zona

Prema njegovim rečima, "Sparta" Urliha Zajdla je najkontroverzniji film godine jer su već neki festivali počeli da ga odbijaju, pa je tako premijera umesto u Torontu održan u San Sebastijanu.

- Naravno da je Slobodna zona mesto da prikažemo ovaj film - naglasio je direktor festivala.

Tužilac iz Rumunije, gde je film sniman, pokrenuo je tužbu protiv producenata i autora "Sparte", navodeći da tokom snimanja nisu poštovali protokole rada sa maloletnim licima.

- Film otvara super aktuelne teme "cancel culture", položaja umetnika i umetnosti u svarmenom svetu. Zajdl je prihvatan kao provokativan, uvek na ivici, a sad su se okolnosti promenile i vidi se da se najbolje ne snalazi u svemu tome - ocenio je Petrović.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Rajko Petrović, direktor i selektor festivala Slobodna zona

Prema njegovim rečima, to je odličan povodom da ljudi na Slobodnoj zoni pogledaju film i ocene da li je zaslužio takav tretman i da li se vraćamo 100 godina unazad kad ne možemo da odvojimo delo od autora.

Slobodna zona prvi put sarađuje sa sniepleksima jer će u Ajmaks sali Galerije u skladu sa adekvatnim visokim projekcionim zahtevima biti prikazan dokumentarac o rok muzičaru Dejvidu Boviju "Moonage Daydream".

Petrović je istakao i film "Good Luck To You Leo Grande" u kome Ema Tompson igra učiteljicu u penziji kojoj je muž preminuo i želi da otkrije svoju seksualnost, kao i nemački dokumentarac "Ljubav, nemačke marke i smrt".

Tema dokumentarca je folk muzika u Nemačkoj osamdesetih i devedesetih, a Petrović primećuje da bi taj film naša publika trebalo da prepozna, jer govori o talasima migranata iz Turske koji su donosili novu vrstu senzibiiteta muzičkoj sceni na zapadu.

 

 

 

Ostavite komentar