Kultura > Film/TV

Glumac je dobar, koliko mu je DOBAR PARTNER: Anica Dobra otkrila da li je BIRALA ULOGE, ali i zašto je OTIŠLA U NEMAČKU

Ona je govorila i o ulogama u filmu "Crni bombarder" i seriji "Deca zla"

Izvor: K1info

05/12/2023 > 21:51

podeli vest:

Glumac je dobar, koliko mu je DOBAR PARTNER: Anica Dobra otkrila da li je BIRALA ULOGE, ali i zašto je OTIŠLA U NEMAČKU
Foto: K1info

Anica Dobra, neosporno je jedna od najtalentovanijih i najcenjenijih glumica na domaćoj i internacionalnoj sceni. Svojim prisustvom na filmu ostavlja dubok i neizbrisiv trag. Njen opusom obuhvata različite žanrove i uloge, a Anica je postala sinonim za vrhunsku glumu i duboko emocionalno povezivanje sa likovima koje tumači. 

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1,  Anica je govorila, o seriju "Deca zla", gde igra zahtevnu ulogu Nade Kovačević, ali se osvrnula i na film "Crni bombarder", koji se smatra kultnim ostvarenjem u domaćoj kinematografiji. 

- Drago mi je da film "Crni bombarder" i dalje izaziva razne emocije kod ljudi. Darko Bajić nas je pustio da se razigramo i iz toga je izašlo nešto iskreno i nešto naše. Zbog toga još uvek Crni bombarder može da se odgleda ili odsluša - kaže Anica Dobra.

Osim što je bila deo ovog projekta, Dobra otkriva i svoje utiske o saradnji sa Draganom Bjelogrlićem.

 - Glumac je dobar onoliko, kakav mu je partner. Ti crpiš energiju iz nekog drugog i sve tvoje replike su odgovor onoga šta neko drugi kaže. Bjela i ja smo se znali pre snimanja "Crnog bombardera" i to je neki logički nastavak nečega, jer smo tada već radili predstave zajedno, tako da smo rasli zajedno, razumeli smo se, u letu smo hvatali neke ideje.  Ja sam i danas radosna kao glumica kada mi se to desi na setu sa bilo kim. To su ti trenuci zbog čega volim što sam glumica, kada se dogodi nešto nepredviđeno, nedogovoreno, ali prethodno svakako objašnjeno, onda to ispadne dobro - kaže Anica Dobra, koja uprkos tome što je zagazila u sedmu deceniju izglada kao devojčica: 

- Mentalno sam ostala na tom nivou, ali mi je velika privilegija da se bavim ulogama koje mi sada po godinama pripadaju ili koje su prethodnica onoga što može po godinama da mi pripadne. Sada su uloge postale drugačije, to su neke epizode kojima ja gledam da dam neki karakter. Jako je dragoceno to za mene i deo je nekog puta, sa istim entuzijazmom radim, kao i ono nekada. 

Prvu nagradu je osvojila na "Pulskom festivalu" 

U ovom poslu nije potreban samo talenat i rad, nego imati i tu sreću. Kada se ona dohvati, treba biti zahvalan na tome i to iskoristiti. Jedina ambicija u životu mi je bila da neko u životu pogleda taj film. Sve što se mimo toga desilo, bilo je "šlag na tortu". Kao tip sam vrlo rano shvatila, da si kraljica za jedan dan, kada se dobija nagrada, a posle toga porodica je dužna da zna tvoje nagrade i niko više. Uvek mi je bio cilj da idemo dalje - kaže lepa glumica i dodaje da je uvek radila na tome da bude osoba iz naroda: 

- Radila sam na tome da uvek bude sve normalno, da mogu da izbacim smeće ili da se slatko ispričam sa kasirkom kada odem u prodavnicu - dodaje. 

Anica Dobra otkriva i kako je otišla u Nemačku

- Nemački producenti su bili na obilaženju terena i setova u tadašnjoj Jugoslaviji, tu smo se upoznali. Smatrala sam da je logično da im se obratim na nemačkom, što je njih jako iznenadilo, kao i jugoslovenskog koproducenta. Momentalno su mi dali scenario u ruke. Pozvali me posle par meseci na probno snimanje, koje se nije desilo, jer sam dobila obaveštenje da su se oni odlučili za mene. Naknadno je to postao čist nemački film, a ja sam se našla u naslovnoj i glavnoj ulozi i posle toga je krenula lančana reakcija na taj prvi film - kaže Anica i dodaje da kao glumac nemaš puno izbora da biraš uloge: 

- Kao glumac nemaš puno izbora da biraš. Sloboda je u tome da od ponude koju dobiješ, možeš da kažeš ovo želim da prihavatim ili ovo meni ne pripada. Taj luksuz imaju danas retki glumci, zato što je jako bitno i egzistencijalno i umetnički da na svaki način mogu da se izraze i onda zapravo rade sve. U moje vreme je to bilo drugačije, ali daleko od toga da sam uvek pažljivo birala. 

O seriji "Deca zla"

Serija "Deca zla", jedna je od nagledanijih na HBO platformi, Anica ističe da je jako ponosna što je imala tu čast da odigra ulogu Mire Kovačević, ali i da deli kadar sa svojim maestralnim kolegama:

- Serija je jedna od najgledanijih na HBO-u, iako svakodnevno izlaze nove. Ovde upravo govorimo o tome da kada se uradi nešto što je autentično, niko se ne kopira, dobijemo seriju koja drži napetost do kraja. Svaki od glumaca je izašao iz nekih svojih okvira i dao je doprinos seriji. Ne mogu nikoga pojedinačno da izdvojim, jer bih svakog od kolega mogla da zagrlim i da im čestitam. Kada se sve to spoji, dobijamo sjajnu celinu - zaključila je Anica Dobra u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.


 

Ostavite komentar