Kultura > Film/TV

SVETSKA SARADNJA: AUTORI najgledanije NETFLIXOVE serije "La Casa de Papel" u PRODUKCIJI sa Srbijom

Prestižna platforma Amazon je postala novi partner Telekoma Srbije, čija je direktorka za K1 objasnila šta ova saradnja donosi

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/11/2023 > 13:57

podeli vest:

SVETSKA SARADNJA: AUTORI najgledanije NETFLIXOVE serije "La Casa de Papel" u PRODUKCIJI sa Srbijom
Foto: K1/Youtube Printscreen


Amazon je postao novi partner Telekoma Srbije. U emisiji “Uranak” na televiziji K1, direktorka Direkcije multimedije Telekoma Srbija, Aleksandra Martinović, objašnjava, šta ova saradnja donosi produkciji Telekoma i filmskoj industriji Srbije i koji su zajednički projekti Amazona i Telekoma u planu u narednom periodu?

- Cela saradnja se odnosi na projekat "Scar", odnosno serija koja je rađena po istoimenom bestseleru. Prvi put je ostvarena saradnja između srpske i španske produkcije. Sa jedne strane je Telekom Srbija, sa druge strane je TV Espania i Amazon. Taj projekat nama mnogo znači, jer smo na taj način dobili legitimitet da ono što smo do sada radili ima svoju vrednost. Prepoznati smo kao značajni partneri, a nama se pruža šansu da dodatno stičemo znanje i veštine, s obzirom da sarađujemo sa vrlo značajnim partnerima koji imaju profesionalan beckground, posedno kada je u pitanju produkcija - rekla je ona.

Aleksandra Martinović ističe, da se nova serija "Scar", radi u saradnji sa autorima najgledanije Netflixove serije "La Casa de Papel".

- Jedna od zanimljivih informacija je ta, da su autori ovog projekta i autori najpoznatije Netflixove serije "La casa de Papel". Oni su angažovani na projektu i sve svo znanje i iskustvo će preneti i na seriju "Scar". Verujem da ćemo napraviti veliki uspeh - rekla je ona.

Aleksandra i dodaje da je za seriju "Scar" angažovano četvoro srpskih glumaca.

- U seriji "Scar" naći će se i glumci iz Srbije. Mi smo i pre nego nego što je došlo do potpisivanja ugovora, insistirali da srpski glumci budu angažovani na tom projektu i to jedna glumica i tri glumca. Glumica nosi i vodeću ulogu. Žanr je kao "La Casa de Papel". Pored glumaca, insistirali smo i da deo dijaloga bude snimljen na srpskom jeziku, kao i da neke od scena budu snimljene u Srbiji, odnosno u Beogradu. Na taj način smo dobili tri segmenta, promociju naših glumaca, jezika i lokacije. To za naše glumce znači mnogo, jer je ovaj projekat specifična tačka otvaranja Srbije ka svetu i obrnuto. Oni sada mogu da kroz ovaj veliki projekat pokažu svoje znanje i talenat - rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

 

Pored Amazona, Telekom Srbija je saradnju ostvarila i sa HBO Maxom

- Poslednji u nizu ugovora koji smo potpisali je sa HBO Maxom. Čak tri naše serije će se naći na HBO Maxu, jedna se već nalazi, dok druge dve će krenuti sa emitovanjem od januara meseca. Pored saradnje sa HBO Maxom, potpisali smo ugovore sa "Disney +", koja je vezana za seriju "Državni službenik" i sa Amazaonom koji je vezan za projekat "Zlatni dečko". Serija je otkupljena za Amazon za nemačko govorno prodručje. Ovo su samo neki od detelja, koji nama znače, koji nemaju nikako vrstu protekcije. Nama je ovo potvrda, da ono što smo do sada radili ima mogućnost da putuje svetom. Naše serije i filmovi su prodati i nekim televizijama iz Evrope i sveta, a to nam je vrlo značajno, jer kada imate imovinsko pravo nad nekim sadržajem, to onda znači da taj sadržaj možete da prodajete širom sveta - rekla je ona.

"Državni službenik" na španskom

- "Državni službenik" je sinhronizovan na španski i preko Disney-a će ući na indijsko tržište. To nam je otvorilo platforme i za pregovore sa ostalim striming platformama - rekla je ona.

Aleksandra ističe, da je čitava priča krenula pre pet godina.

- Mi smo sa celom ovom pričom krenuli pre 5 godina, na osnovu vizije i strategije koju je uspostavio direktor Telekoma, Vladimir Lučić i za ovih pet godina je urađeno dosta. Producirano je preko sto naslova, sarađivali smo sa 30 producentskih kuća, na stotina glumaca je prošlo, kako iz Srbije, tako i iz regiona. Ostvarili smo saradnju sa dodatnim striming platforma. To daje dodatnu motivaciju da se stvari još bolje prave. Cela ova situacija, kada je reč o produkciji igranog sadržaja, je bila poprilično nova za naše producente i kreativnu industriju, glumce, jer se pre toga nije snimalo i produciralo. Onda je došlo do jedne nove strategije i pružanje šanse svima. Bilo je neophodno da se tržište konsoliduje. Sada ulazimo u fazu kada dodatno treba da se digne taj stepen i da sve ono što smo radili u Srbiji i regionu, predstavimo svetu - rekla je ona.

Aleksandra se osvrnula i na neumesne komentare za film "Heroji Halijarda", tokom Sarajevskog festivala.

- U avgustu na Sarajevskom festivalu dogodila se neprijatna situacija. Najdominatnija stvar za mene je da pojedinci, film i umetnost, koriste kao način da pokažu da tu ne može da dođe do saradnje i do sjedinjavanja kada je u pitanju umetnost i film, a ono što Telekom Srbija radi je upravo suprotan. U našim filmovima glume i glumci iz celokupnog regionia. To su lični politički interesi i zloupotreba jednog umetničkog dela u političke svrhe. Ništa nas nije poremetilo, niti je poremetilo uspeh filma "Heroji Halijarada", jer sredinom decembra nas očekuje internacionalani događaj - rekla je ona.

Foto: Youtube PrintScreen/Contrast Studios

 

Smrt Žarka Lauševića pogodila je sve, a poslednja dva projekta koja je uradio upravo su bila Telekomova, reč je o filmovima "Heroji Halijarada" i filmu "Ruski konzul", koji će se u bioskopima pojaviri u februaru. 

- "Ruski konzul" ćemo videti sredinom februara. Srećna sam što su ta poslednja dva projekta bili projekti Telekoma Srbije. Aplauz na premijeri filma “Heroji Halijarda" je bio veoma emotivan. Njegova odluka da bude tu to veče uprkos teškoj bolesti je bila takođe emotivna i dokaz koliki je Žarko bio profesionalac. Što se tiče filma "Ruski konzu", on targetira temu koja je nama bliska, situaciju na Kosovu. Jedan film koji će u ljudima izazvati posebnu emociju - rekla je ona.

Film o Džeju i serija "Toma"

- Film "Nedelja", dolazi sredinom januara i film je inspirisan životom Džeja Ramadanovskog, ali i oslikava jednu specifičnu beogradsku i dorćolsku atmosferu u tom vremenu. To ono što daje posebnu notu i emociju filmu. Serija "Toma" nas očekuje premijerno na Superstar kanalu krajem decembra i verujem da će ostvariti odliučan rezultzat - zaključila je Aleksandra Martinović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar