Kultura > Film/TV

SRDAN GOLUBOVIĆ o Festivalu autorskog filma: INSISTIRAMO na izuzetno KVALITETNOM takmičarskom programu

U programu festivala nalaze se i filmovi "Savršeni dani" Vima Vendersa, "Stari hrast" Kena Louča, kao i "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2023 > 12:30

podeli vest:

SRDAN GOLUBOVIĆ o Festivalu autorskog filma: INSISTIRAMO na izuzetno KVALITETNOM takmičarskom programu
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je predsednik saveta i selektor Srdan Golubović koji je govorio o programu 29. Festivala autorskog filma, koji će biti održan u Beogradu od 24. novembra do 1. decembra.

Golubović je rekao da se u organizaciji FAF-a trude da se, koliko su postali značajni za publiku u Beogradu i Srbiji, mapiraju na poziciju i u regionu, tako što pokušavaju da imaju dobre filmove.

- Poslednjih godina insistiramo na izuzetno kvalitetnom takmičarskom programu, i da u njemu otkrivamo neka nova imena evropskog i svetskog filma - istakao je Golubović.

Prema njegovim rečima, jedan od filmova koji će obeležiti festival je "Lost Country" reditelja Vladimira Perišića, a tu su i "Savršeni dani" Vima Vendersa, "Stari hrast" Kena Louča, kao i "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, koji je pobedio u Veneciji.

 

Golubović je iz Glavnog takmičarskog programa izdvojio nekoliko debitanata, kao što je "Inside Yellow Cocoon Shell" Vijetnamca Fam Tjen Ana, kog je opisao kao jednog od novih glasova svetskog filma, i "Disco Boy" Italijana Đakoma Abruzesea.

U programu "Bande a Part", kog selektuje Perišić, biće prikazani "Delikventi" reditelji Rodriga Morena, između ostalog, dok "Hrabri Balkan" dovodi dokumentarce "Pero" slovenačkog autora Damjana Kozole i "El Šat" Hrvata Ivana Ramljaka.

- Biće dosta raznolikih filmova, vrlo interesatnih dokumentaraca, nekih potpuno novih imena autorskog filma. Pokušavamp kroz dijalog onoga što je novi glas svetskog umetničkog filma i što su poznati autori da napravimo sublimat - naveo je Golubović.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Srdan Golubović, predsednik saveta i selektor 29. Festivala autorskog filma

Upitan kako tim FAF-a odabire filmove, u kome su direktor Igor Stanković, zatim Srđan Vučinić, Maša Seničić, Stefan Ivančić i Perišić, Golubović je rekao da se trude sačuvati duh zajedničkog razgovora i odlučivanja, gde niko nije glavni.

- Svi smo jednaki i trudimo se da čujemo jedni druge kad se ne slažemo, da pronađemo najbolje rešenje - rekao je Golubović.

Ostavite komentar