Kultura > Film/TV

Kompozitor ALEKSANDAR RANĐELOVIĆ za Reflektor: Tema filma "ČUVARI FORMULE" i njegove muzike je - ČOVEKOLJUBLJE

Dizajn zvuka i muzika trebalo je da naprave atmosferu tegobe, ali je Dragan Bjelogrlić želeo da ne dođemo do neke patetike

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2023 > 12:02

podeli vest:

Kompozitor ALEKSANDAR RANĐELOVIĆ  za Reflektor: Tema filma "ČUVARI FORMULE" i njegove muzike je - ČOVEKOLJUBLJE
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je kompozitor Aleksandar Ranđelović koji je govorio o svom radu na muzici za film "Čuvari formule".

Ranđelović je rekao da je svaki film priča i svet za sebe, i njega kao kompozitora inspiriše na različite načine, kao što je bio "Južni vetar", gde je bilo "interesantno napraviti Balkan triler zvuk".

- Da ne odemo previše u etno ili folklorne mometne, ali opet da bude naš autentičan zvuk. Mislim da smo uspeli, da taj neki muzički pečat ima 'Južni vetar'. Dok je u 'Čuvarima formule' potpuno drugi film u pitanju - naveo je kompozitor.

Ranđelović je rekao da je u razgovoru sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem došao do ideje da u "Čuvarima formule" zvuk treba biti minimalan, sa malo instrumenata, da bude "dosta zatvoren, jer se nalazimo u prostoru bolnice".

- Dizajn zvuka i muzika trebalo je da naprave atmosferu tegobe, ali je Dragan želeo da ne dođemo do neke patetike ili da oslikavamo bukvalno stanje bola i muke u kojoj se nalaze, nego da idemo u kontrapunkt - istakao je Ranđelović.

"Čuvari formule" govore o akcidentu u nuklearnom institutu Vunča pedesetih i potom lečenju naših ozračenih naučlnika u Francuskoj, a Ranđelović ističe da je ideja filma čovekoljublje, i enegija koja se iz toga stvara tokom filma uslovila je da se muzika radi u tom tonu.

Ranđelović je ocenio da pop kultura utiče na film, pa muzika prati trendove, kao što su se sedamdesetih godina prošlog veka pravile pesme za fimove, poput "Goli u sedlu", dok se osamdesetih desio upliv elektro popa.

Prema njegovim rečima, "muzika ima jak uticaj na film i ljubitelji filma kad ostavi na njih utisak žele posle da čuju tu muziku".

- Međutim, ukoliko film ne uspe, muzika može da bude izuzetna, ali neće se slušati mimo filma. Film je glavni nosilac zvuka. Ako on uspe i muzika će doći do slušaoca - naveo je kompozitor.

Ranđelović je rekao da u svetu blokbasteri iz Holivuda imaju naveći broj slušalaca, kao skupe produkcije koje se snimaju u vrhunskim studijima, sa isto takvim orsketrima, "i to jeste zanimljiva muzika da se čuje ponovo".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Prema njegovim rečima, evropska kinematografija je drugačija, kao i muzika, i premda ima sjajnih saundtrekova, ljudi kada kažu da slušaju filmsku muziku obično se pomisli na "Gospodara prstenova" ili "Konana".

Ranđelović je istakao od novih filmova muziku za "Don't Worry Darling" i "Green Night", ali je podsetio i na evergrin kao što je "Ratovi zvezda", koji pripada u "velika dela u pogledu kompozicije i orkestracije".

Ostavite komentar