Kultura > Film/TV

Organizatori FEDIS festivala odlučili da se Zlatna antena za REŽIJU nazove po REDITELJU Aleksandru Đorđeviću

Međunarodni Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023 godine u Domu omladine Beograda

Izvor: K1info

25/09/2023 > 14:06

podeli vest:

Organizatori FEDIS festivala odlučili da se Zlatna antena za REŽIJU nazove po REDITELJU Aleksandru Đorđeviću
Foto: Fedis/wikipedia.org/shutterstosk


FEDIS festival nastavlja da svoju nagradu Zlatna antena naziva po legendarnim stvaraocima koje su svojim delanjem zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija.

Posle Zlatnih antena nazvanih po Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić, Radimili Savićević i Živojinu Žiki Milenkoviću, od ove godine nagrada Zlatna antena za najbolju režiju nosiće naziv po legendarnom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću.

Aleksandar Đorđević rođen je u Subotici 28. jula 1924., a preminuo je u Beogradu 27. aprila 2005. Diplomirao 1952. godine na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, a rediteljsko umeće je stekao u Narodnom pozorištu u Nišu gde je režirao drame čitavu deceniju. U Radio televiziju Beograd prelazi 1990. godine i autor je većine najznačajnijih i najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih televizijskih serija kao što su: "Majstori", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Vruć vetar", "Bolji život", "Balkan ekspres", "Srećni ljudi", "Porodično blago"... Dobitnik je Oktobarske nagrade, Nagrade za životno delo RTB-a i drugih. Sahranjen je u Aleji velikana.

- Naša ideja i misija je da sve naše Zlatne antene ponesu ime po nekom od najznačajnijih ličnosti regionalne televizijske produkcije za oblast u kojoj su postigli vanserijske uspehe. Na taj način želimo da se odužimo tim stvaraocima, ali ih i da sačuvamo od zaborava njih i njihov rad - istakao je direktor FEDIS festiala Nenad Milenković.

Međunarodni Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023 godine u Domu omladine Beograda, uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Ostavite komentar