Vesti > Srbija

Danas je SVETA VELIKOMUČENICA IRINA! Ako nećete da vas prati NESREĆA, ove predmete ni slučajno ne uzimajte u ruke(VIDEO)

Rodila se u gradu Magedonu u rimskoj provinciji Pamfiliji, a u toku života je mnoge ljude preobratila u hrišćanstvo

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/05/2024 > 09:41

podeli vest:

Danas je SVETA VELIKOMUČENICA IRINA! Ako nećete da vas prati NESREĆA, ove predmete ni slučajno ne uzimajte u ruke(VIDEO)
Foto: SPC


Danas je za sve pravoslavne hrišćane veliki praznik. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetu velikomučenicu Irinu. Ona je hrišćanska mučenica iz 4. veka, a njeno ime znači mir.

Ime koje je dobila po rođenju bilo je Penelopa. Rodila se u gradu Magedonu u rimskoj provinciji Pamfiliji. Bila je ćerka paganskog kralja Likinija. Njen učitelj Apelijan joj je često pričao o hrišćanstvu.

Kada je stasala za udaju, odbijanjem da se uda, razgnevila je oca, koji je hteo da je muči, ali ona ga je preobratila u hrišćanstvo.

Mučena je od strane ostala četiri cara. U hrišćanskoj tradiciji posle svih muka Irina je došla u grad Mesemvriju, gde ju je umrtvio car Savorije, ali ju je Bog oživeo. Car se tada zajedno sa mnogim narodom krstio kada je video to čudo.

Tropar

Ovčica Tvoja Isuse, Irina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Postoji verovanje da je sveta Irina svojim stradanjem u veru Hristovu privela više od sto hiljada neznabožaca. Najzad je sama legla u grob i naredila Apelijanu da grob zatvori. Posle četiri dana, kad su grob otvorili njeno telo nije bilo u grobu.

Verovanja i običaji

Veruje se da danas nikako ne treba koristiti oštre predmete, seći ili testerisati građu. Pored toga, danas se ne seku nokti, niti šiša kosa, jer se veruje da ukoliko budete to radili navući ćete nesreću na sebe.

Po nekim mestima i dalje se na današnji dan praktikuje da deca piju vodu koja je odstajala jedan dan, jer se veruje da će im dati snagu koja je imala velikomučenica Irina.

 

Ostavite komentar