Lifestyle > Gurmanlook

Znate li šta su INDŽIR UJUTMASI i SOMATA? U Beogradu počela NEDELJA TURSKE KUHINJE (FOTO+VIDEO)

Ona traje do 27. maja moći će da se probaju i delicije kao što su sarma, dolma, baklava, čorba, burek

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/05/2024 > 10:33

podeli vest:

Znate li šta su INDŽIR UJUTMASI i SOMATA? U Beogradu počela NEDELJA TURSKE KUHINJE (FOTO+VIDEO)
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Turska ambasada organizovala je sinoć, 17. maja, u Beogradu specijalni međunarodni događaj povodom Nedelje turske kuhinje, tokom koje će Beograđani i njihovi gosti imati priliku da probaju specifične specijalite karakteristične za Izmir i Egejski region.

Kako je za Tanjug rekao ambsador Hami Aksoj, tokom manifestacije, koja se treći put organizuje u Beogradu, ljubitelji turske kuhinje će moći da ispobaju različite specijalitete iz Izmira, da osete posebne ukuse uz one brojne zajediničke i dobro poznate kao što su sarma, dolma, baklava, čorba, burek.

Tokom Nedelje turske kuhinje, koja traje od 21. do 27. maja, vekovna kulinarska tradicija dolazi ponovo na svetsku scenu, rekao je Aksoj i precizirao da sve ambasade Turske širom sveta istovemeno organizuju tu posebnu manifestaciju.

- Egejski meni predstavljen u okviru Nedelje turske kuhinje sastoji se od recepata koji simbolizuju obilje regiona u kojem je uvek bila naglašena zdrava, održiva i mediteranska ishrana - rekao je ambsasador i dodao da su ovog puta izabrali da predstave azijsku hranu veoma važnu za turski narod, jer je Izmir upravo mesto gde se završava Evropa a počinje Azija.

Ambasdor je dodao da im je zato cilj da se u meni ''Supreme steak'' restorana u Galeriji, a koji je, kako je ocenio, jedan od najboljih te vrste u Srbiji, uključi i milenijumima oblikovana turska kuhinja. Prema njegovim rečima, to će biti i prilika da ljubitelji turskih specijaliteta uz poseban ukus škampi, tikvica, pilava, baklave, pričaju i o Turskoj, Izmiru, i ako žele odmah direktnim letom krenu do turske obale.

Ambasador je dodao da im je cilj da kroz manifestaciju promovišu i različite delove Turske. U istom cilju, kako je dodao, na srpski je prevedena i knjiga "Turska kuhinja sa vekovnim receptima" objavljena pod pokroviteljstvom supruge turskog predsednika Emine Erdogan.

Prve godine u okviru Nedelje turske kuhinje predstavljeni su specijaliteti Istanbula, a prošle oni iz provincije Hataj u znak podsećanja na region koji je pogodio razarajući zemljotres.

Iz ambsade za Tanjug dodaju da je Unesko 2010. godine priznao mediteransku ishranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva, i da je taj obalni regioni poznat po povrću kao što su artičoke i tikvice, lokalnom začinskom bilju i obilju morskih plodova.

Na meniju su egejske masline i sirevi, tarhana supa, pire od fava pasulja, mudžver (fritule od tikvica), boranija sa maslinovim uljem, punjene paprike sa pinjolama i maslinovim uljem, gozleme i druga peciva sa začinskim biljem, tepsija od škampa, Izmirske ćufte  i indžir ujutmasi (puding od suvih smokava), somata (šerbet od gorkih badema) i subje (šerbet sa semenkama dinje).

Egejska regija poznata je po beskrajnim maslinjacima starim vekovima i maslinovom ulju koje je jedna od tajni dugog života. U tom delu nalazi se i najstarija radionica maslinog ulja koja svedoči o 2.600 godina dugoj istoriji prerade maslina a koja se i danas koristi. 

Egejska regija Turske izvanredna je destinacija koja slavi dobar život uz ukusno maslinovo ulje i okolne vinograde. Poslednjih godina u regionu otvoreni su restorani sa inovativnim kuvarima koji stvaraju kulinarska čuda dok proizvode uzgajane na obližnjim poljima donose direktno na trpeze. 
 

Ostavite komentar