Ako imate STARI HLEB, ovaj recept morate da probate! SLANI MAFINI sa slaninicom se spremaju brzo, a uživaćete u ukusu
Idealni su za doručak, večeru, užinu ili kada vam stignu gosti iznenada
11.05.2024
GurmanlookOna traje do 27. maja moći će da se probaju i delicije kao što su sarma, dolma, baklava, čorba, burek
podeli vest:
Turska ambasada organizovala je sinoć, 17. maja, u Beogradu specijalni međunarodni događaj povodom Nedelje turske kuhinje, tokom koje će Beograđani i njihovi gosti imati priliku da probaju specifične specijalite karakteristične za Izmir i Egejski region.
Kako je za Tanjug rekao ambsador Hami Aksoj, tokom manifestacije, koja se treći put organizuje u Beogradu, ljubitelji turske kuhinje će moći da ispobaju različite specijalitete iz Izmira, da osete posebne ukuse uz one brojne zajediničke i dobro poznate kao što su sarma, dolma, baklava, čorba, burek.
Tokom Nedelje turske kuhinje, koja traje od 21. do 27. maja, vekovna kulinarska tradicija dolazi ponovo na svetsku scenu, rekao je Aksoj i precizirao da sve ambasade Turske širom sveta istovemeno organizuju tu posebnu manifestaciju.
- Egejski meni predstavljen u okviru Nedelje turske kuhinje sastoji se od recepata koji simbolizuju obilje regiona u kojem je uvek bila naglašena zdrava, održiva i mediteranska ishrana - rekao je ambsasador i dodao da su ovog puta izabrali da predstave azijsku hranu veoma važnu za turski narod, jer je Izmir upravo mesto gde se završava Evropa a počinje Azija.
Ambasdor je dodao da im je zato cilj da se u meni ''Supreme steak'' restorana u Galeriji, a koji je, kako je ocenio, jedan od najboljih te vrste u Srbiji, uključi i milenijumima oblikovana turska kuhinja. Prema njegovim rečima, to će biti i prilika da ljubitelji turskih specijaliteta uz poseban ukus škampi, tikvica, pilava, baklave, pričaju i o Turskoj, Izmiru, i ako žele odmah direktnim letom krenu do turske obale.
Ambasador je dodao da im je cilj da kroz manifestaciju promovišu i različite delove Turske. U istom cilju, kako je dodao, na srpski je prevedena i knjiga "Turska kuhinja sa vekovnim receptima" objavljena pod pokroviteljstvom supruge turskog predsednika Emine Erdogan.
Idealni su za doručak, večeru, užinu ili kada vam stignu gosti iznenada
11.05.2024
GurmanlookOd probirljivih do sladokusaca - ovaj kolač biće omiljen celoj porodici
21.04.2024
GurmanlookPrve godine u okviru Nedelje turske kuhinje predstavljeni su specijaliteti Istanbula, a prošle oni iz provincije Hataj u znak podsećanja na region koji je pogodio razarajući zemljotres.
Iz ambsade za Tanjug dodaju da je Unesko 2010. godine priznao mediteransku ishranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva, i da je taj obalni regioni poznat po povrću kao što su artičoke i tikvice, lokalnom začinskom bilju i obilju morskih plodova.
Tanjug/Nemanja Jovanović
Pogledaj galeriju
Tanjug/Nemanja Jovanović
Pogledaj galeriju
Tanjug/Nemanja Jovanović
Pogledaj galeriju
Tanjug/Nemanja Jovanović
Pogledaj galeriju
Tanjug/Nemanja Jovanović
Pogledaj galeriju
Na meniju su egejske masline i sirevi, tarhana supa, pire od fava pasulja, mudžver (fritule od tikvica), boranija sa maslinovim uljem, punjene paprike sa pinjolama i maslinovim uljem, gozleme i druga peciva sa začinskim biljem, tepsija od škampa, Izmirske ćufte i indžir ujutmasi (puding od suvih smokava), somata (šerbet od gorkih badema) i subje (šerbet sa semenkama dinje).
Egejska regija poznata je po beskrajnim maslinjacima starim vekovima i maslinovom ulju koje je jedna od tajni dugog života. U tom delu nalazi se i najstarija radionica maslinog ulja koja svedoči o 2.600 godina dugoj istoriji prerade maslina a koja se i danas koristi.
Egejska regija Turske izvanredna je destinacija koja slavi dobar život uz ukusno maslinovo ulje i okolne vinograde. Poslednjih godina u regionu otvoreni su restorani sa inovativnim kuvarima koji stvaraju kulinarska čuda dok proizvode uzgajane na obližnjim poljima donose direktno na trpeze.
Imamo pravi recept za uskršnju poslasticu u čijoj će pripremi i deca uživati
10.04.2024
GurmanlookDanas proja uživa status zdrave domaće hrane - ističe Radmila Vasiljević, iz Krupnja
23.06.2024
GurmanlookDanas vam donosim recept za ukusni tost sa prepeličjim jajima, slaninicom i svežim povrćem, savršen za brz i hranljiv obrok
02.04.2024
GurmanlookA kada ih probate bićete oduševljeni...
24.03.2024
GurmanlookLjuta je za meštane, ali čujemo i za one koji dolaze i uvek se vraćaju, pravi raj na zemlji. Pogledajte fotografije i uverite se!
pre 4 sata
ReportažaProsečna junska penzija iznosi 45.719 dinara
25.07.2024
BiznisPovlači se proizvod sa srpskog tržišta
25.07.2024
BiznisKintija je navodno pronađena obešena u kući njenog partnera, koji je kasnije priznao policiji šta se dogodilo
25.07.2024
SudbineOdlazak Milana Lojanice je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti
24.07.2024
SudbineEksperimentsao je sa elementima džeza, fanka i roka u svom bluz zvuku
24.07.2024
SudbinePovodom nesreće oglasio se i njegov otac Horacio Ramos
23.07.2024
SudbineProizvod nije u skladu sa Uredbom REACH
15.07.2024
BiznisOn je osumnjičen da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga
pre 5 sati
HronikaMaksimum ovog kratkog talasa je u nedelju
pre 6 sati
SrbijaVučić je na poziv prve dame Zimbabvea Oksilije Mnangagva prisustvovala Regionalnom forumu o gastronomiji u Africi.
pre 6 sati
SrbijaNije poznat razlog zbog čega je vozač kamiona izgubio kontrolu nad vozilom
pre 8 sati
SvetGradske vlasti objavile su kako je požar izbio nakon eksplozije plinske boce
pre 8 sati
SvetPredsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron
pre 9 sati
PolitikaZa sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti
pre 9 sati
SvetJavni tužilac će u daljem toku krivičnog postupka blagovremeno preduzeti sve istražne radnje
pre 10 sati
HronikaVučić je na poziv prve dame Zimbabvea Oksilije Mnangagva prisustvovala Regionalnom forumu o gastronomiji u Africi.
pre 6 sati
SrbijaGradske vlasti objavile su kako je požar izbio nakon eksplozije plinske boce
pre 8 sati
SvetZa sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti
pre 9 sati
SvetRadovi će se odvijati od 28. jula do 11. avgusta
pre 11 sati
BeogradPrema njegovim rečima, toplo vreme će se nastaviti i početkom avgusta, ali uz labilizaciju vazdušne mase
pre 12 sati
SrbijaPevačica je priznala da je čula da se otkazuju nastupi i da je loša sezona
pre 11 sati
Celebrity
Ostavite komentar