Kultura > Film/TV

Bliži se 13. FEDIS: Selektovane serije, PRESTAVLJENI ČLANOVI ŽIRIJA

U takmičarskom programu 15 serija iz regiona

Izvor: K1info

15/09/2023 > 07:43

podeli vest:

Bliži se 13. FEDIS: Selektovane serije, PRESTAVLJENI ČLANOVI ŽIRIJA
Foto: FEDIS/Promo


13. međunarodni Festival drama i serija FEDIS održaće se od 3. do 5. oktobra 2023 godine u Domu omladine Beograda.

Od ove godine u okviru zvanične konkurencije za nagradu Zlatna antena u 15 kategorija takmičiće se TV serije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, čime ovaj značajan festival i zvanično dobija prefiks regionalne manifestacije.

Selektor 13. FEDIS festivala je profesor Fakultet dramskih umetnosti u penziji magistar Radenko Ranković. Profesor Ranković je diplomirao filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu, gde je kasnije više decenja predavao filmsku produkciju. Autor je nekoliko knijga i naučnih radova i bio je član stručnog žirija i selektro na nekolicini srpskih i jugoslovenskih filmskih festivala.

On je selektovao sledeće serije:

SUPERSTAR

1. Zlatni dečko
2. Bunar
3. Šetnja sa lavom 
4. Složna braća 2  
5. Pad  
6. Ubice mog oca 6  
7. Dug moru  3  
8. Nemirni

RTS

9. U klinču 
10. Branilac 2
11. Mama i tata se igraju rata 2 
12. Vera
13. Kamiondžije doo 3 
 

BHCL (MY TV)

14. Kotlina 

HRT 

15. Oblak u službi zakona

Stručni i strukovni žiri 13. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS, broji 14 članova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na čelu Stručnog žirija u svojstvu predsednika je Slobodan Šuljagić, reditelj, a ostali članovi su: Đorđe Kukuljica, glumac (Hrvatska), Edina Kalamujić, novinarka (Bosna i Hercegovina), Jelena Jovović, urednica TV Novosti, Meri Bilić, tv kritičarka Politike, Prof dr Nevenka Popović Šević, profesorka FSU, Zoran Panović, novinar, stalni član žirija.

Strukovni žiri je u sledećem sastavu: Sanja Mikitišin, glumica za glumu, Jelena Stolica, rediteljka za režiju, Katarina Mitrović za scenario, Igor Marović za fotografiju, Marina Medenica za kostim, Vladimir Marković Looney za montažu i Dragomir Stanojević za muziku.

Stručni i Strukovni žiri donose odluku od dodeli nagrada Zlatna Antena za najbolju seriju, glavnu mušku i žensku glumačku nagradu, najbolju epizodnu mušku i žensku nagradu, za glumačko otkrovenje, najboljeg kreatora serije, najbolju režiju, scenario, fotografiju, kostim, montažu i muziku u TV serijama premijerno prikazanim TV sezone 2022/23.

Festival drama i serija FEDIS je prvi festival TV serija u Evropi, osnovan maja 2011. godine. Nagrada Zlatna antena do sada je dodeljivana više od 120 puta najzačajnijim imenima u oblasti produkcije TV serija iz Srbije i regiona.

Manifestaciju podržavaju Dom omladine Beograda, Ministarstvo kulture RS, Gradski sekretarijat za kulturu i druge značajne institucije.

Ostavite komentar