Kultura > Film/TV

Čuveni sineasta ORSON VELS je za jednu emisiju rekao da je NAJVEĆA STVAR koja se dogodila televiziji

Manje poznata strast Orsona Velsa bile su komične lutkarske predstave, posebno kreacije Džima Hensona "Mapeti" i "Ulica Sezam"

Izvor: K1info

24/09/2023 > 21:32

podeli vest:

Čuveni sineasta ORSON VELS je za jednu emisiju rekao da je NAJVEĆA STVAR koja se dogodila televiziji
Foto: Youtube PrintScreen/Muppet Songs


Kao vizionar holivudskog Zlatnog doba, Orson Vels zaslužuje večno priznanje kao jedan od najvažnijih filmskih stvaralaca u istoriji. Njegov rediteljski debi, "Građanin Kejn", koji je premijerno prikazan neposredno pre njegovog 26. rođendana u maju 1941. godine, ostaje neprevaziđeno remek-delo u pogledu inovativnog pripovedanja i kinematografije, osiguravajući mu mesto jednog od najuticajnijih filmova ikada snimljenih.

Iako je "Građanin Kejn" dobio priznanje kritike, u početku se sučio sa izazovima na blagajnama zbog nedovoljno zanimljive promotivne kampanje. Ovaj neuspeh nije obeshrabio Velsa koji je istrajao, etablirajući se kao jedan od najuspešnijih i najuglednijih reditelja svoje generacije, ostajući aktivan sve do svoje smrti 1985. godine.

Velsovo impresivno delo zaokružili su klasici, uključujući "The Stranger" (Stranac), "The Lady from Shanghai" (Dama iz Šangaja), "Touch of Evil" (Dodir zla), "The Trial" (Proces) i "Chimes at Midnight" (Ponoćna zvona). Najpoznatiji po dramama i film noaru, bilo bi prilično nategnuto povezati Velsa sa komedijom. Prepustio je tu stranu Holivuda Melu Bruksu, ali to ne znači da nije imao pronicljivo oko za takvu vrstu materijala.

Jedna od manje poznatih strasti Orsona Velsa bile su komične lutkarske predstave, posebno kreacije Džima Hensona "Mapeti", i "Ulica Sezam", dečije emisije koje su pokrenute krajem 1960-ih godina. Zapravo, dok je razgovarao sa Dikom Kavetom 1970. godine, samo godinu dana nakon njene premijere na PBS-u, Vels je opisao "Ulicu Sezam" kao "najveći događaj na televiziji".

Devet godina kasnije, reditelj Džejms Froli objavio je "The Muppets Movie", prvo dugometražno ostvarenje sa Hensonovim lutkama.

Tokom filma se pojavljuje mnoštvo poznatih zvezda u kameo ulogama, uključujući takva glumačka imena kao što su Dom Deluiz, Džejms Koburn, Medlin Kan, Teli Savalas, Kerol Kejn, Pol Vilijams, Milton Berl, Eliot Guld, Edgar Bergen, Čarli Makarti, Bob Houp, Ričard Prajor, Stiv Martin, Mel Bruks i Kloris Ličman.

Takođe, nakratko se pojavljuje i sam Vels. Kada Žabac Kermit i nekoliko njegovih prijatelja dođu u Holivud kako bi postali "bogati i slavni", u skladu sa američkim snom, moraju da razgovaraju sa izvršnim direktorom koji puši cigaru, a kog igra Vels.

Pošto je odvojio trenutak da razmotri zahtev Mapetovaca, Vels kaže:

- Pripremite standardan ugovor za "bogate i slavne" za Žapca Kermita i društvo.

 

Ostavite komentar