Kultura > Film/TV

Sarajevo film festival: "Heroji Halijarda" NISU PRIKAZANI na festivalu

Bajićev film "Heroji Halijarda" bavi se akcijom spašavanja savezničkih pilota koje su izveli pripadnici Ravnogorskog pokreta

Izvor: K1info/Tanjug

16/08/2023 > 19:34

podeli vest:

Sarajevo film festival: "Heroji Halijarda" NISU PRIKAZANI na festivalu
Foto: Tanjug/Fena/Amer Kajmović


Sarajevo film festival (SFF) saopštio je danas na svom zvaničnom sajtu da sporni film reditelja Radoša Bajića "Heroji Halijarda" nije prikazan na njihovom festivalu.

Iz SFF-a su naveli da je "u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvek u postprodukciji - 'Heroji Halijarda'. 

"Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije", saopštio je SFF.

Festival je dodao da su do sada sa svim partnerima "komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati", kao i da "sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut".

"Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti", naveli su iz SFF-a.

Kako je najavljeno, odlučeno je da će već od sledećeg festivala "sve, pa i one poslovne prezentacije na SFF-u, proći selekciju programera festivala".

"Što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentuju ono što rade. Takođe, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove", kaže se u saopštenju.

Kako je naglašeno, "SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste".

Predstojeći Bajićev film "Heroji Halijarda" bavi se akcijom spašavanja savezničkih pilota koje su izveli pripadnici Ravnogorskog pokreta tokom Drugog svetskog rata.

Saopštenje SFF-a usledilo je posle burnih negativnih reakcija javnosti i političkih struktura u Sarajevu, među kojima su gradonačelnica Benjamina Karić, Stranka demokratske akcije i drugi.

 

 

 


 

Ostavite komentar