Kultura > Film/TV

Bjelogrlić u Sarajevu: Film "Čuvari formule" donosi UNIVERZALNU priču

Ovo su "Čuvari formule", a ne "srpski Černobil" ili "srpski Openhajmer", rekao je reditelj pred večerašnju regionalnu premijeru

Izvor: K1info/Tanjug

15/08/2023 > 19:08

podeli vest:

Bjelogrlić u Sarajevu: Film "Čuvari formule" donosi UNIVERZALNU priču
Foto: AP/Jean-Christophe Bott


Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić ocenio je danas da njegov novi film "Čuvari formule" donosi univerzalnu priču koja će biti razumljiva gledaocima širom sveta.

- Osećam spokoj i zadovoljstvo što krećem sa dobrim vetrom u leđa koji je će se pojačati nakon Sarajeva - rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala gde "Čuvari formule" večeras (21:30) imaju regionalnu premijeru.

"Čuvari formule" su nedavno imali svetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu, a Bjelogrlić je dodao da je tamo bilo "veličanstveno" i da je publika "reagovala na pravim mestima".

Bjelogrlić je rekao da se sada oseća rasterećeno u Sarajevu, gde voli da dođe, i prošli put mu se posrećilo sa premijerom na SFF-u filma "Toma" (2021), koji je potom izuzetno uspešno prošao u regionu.

Na novinarska poređenja "Čuvara formule" sa svetskim ostvarenjima slične tematike, Bjelogrlić je ponovio da su im tokom rada na scenariju govorili da prave "srpski Černobil", po istoimenoj seriji, a sada je "srpski Openhajmer", po filmu Kristofera Nolana.

- Nije. To su "Čuvari formuli". Zanimljivo je da se pojave dva filma sa sličnom tematikom. To samo govori koliko je taj problem prisutan, a govorimo o događaju koji se desio pre 60 godina u Jugoslaviji - naveo je Bjelogrlić.

U filmu scenariste Vuka Ršumovića, i koscenariste Bjelogrlića i Ognjena Sviličića, tokom Hladnog rata učesnici tajnog projekta u Institutu Vinča bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja.

Foto: Tanjug/Fena/Hina

 

Jugoslovenska tajna policija ih odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu, gde doktor Žorž Mate, kog igra francuski glumac Aleksis Manenti, predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

U glavnim ulogama igraju Radivoje Raša Bukvić, Aleksis Manenti, Ana Sara i Olivije Bartelemiju, dok direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a Bjelogrlić šef jugoslovenske državne bezbednosti Aleksandra Rankovića.

- Nisam mogao da izdržim da ne odigram Leku Rankovića - našalio se Bjelogrlić, koji je uloge mladih jugoslovenskih naučnika dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Film je nastao kao adaptacija knjige Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", a Ršumović je podsetio da je nuklearni akcident u tek osnovanom institutu pedesetih godina bio događaj bez presedana, kao i da su u filmu pokušali zadržati humanizam u zategnutoj hladnoratovskoj atmosferi.

Prema njegovim rečima, zaista se pričalo da je postojao tajni projekat da komunistička Jugoslavija dobije atomsku bombu, nakon otvaranja Instituta u Vinči, kako bi poboljšala svoj međunarodni položaj.

- Našli smo neke podatke koji su ukazivali u tom pravcu i oslonili se na jedan deo priče, koji je drami dao trilerski element. To je poseban ukus kog film nudi - naveo je Ršumović.

Bukvić je rekao da mu je drago "što je u scenariju pronađena univerzalna nit, razumljiva publici van našeg govornog podrušja, što se ne sreće često", dodavši da je ovo u njegovoj "karijeri poseban film, jer na našem jeziku uspevamo da izazovemo reakcije stranaca".

U "Čuvarima formule" Bukvić je dobio priliku da odigra lik Dragoslava Popovića, koji je inspirisan stvarnim čovekom, čijeg sina poznaje, što mu je pomoglo u kreiranju uloge, dok se za potrebe snimanja trudio da izgubi dovoljno kilograma, što se na njemu iz ekipe najmanje videlo.

- Iz razloga što si najmanje izgubio - odvratio mu je Bjelogrlić, što je izazvalo smeh prisutnih, a zatim je dodao da je bila u pitanju "dijeta sa biftekom".

- Imam malo šira ramena i mršavost se nije mogla videti - uzvratio je Bukvić. 

Maneti je otkrio da igra lik "za koga u početku nismo sigurni da li ćemo ga zavoleti", dok je Bartelemi istakao da su mu "Čuvari formule" prvi međunarodni film u karijeri, u kome je uspeo da nagovori Bjelogrlića da mu na kraju da veću ulogu od prvobitno planirane.

Ostavite komentar