Vesti > Društvo

DESET GODINA OD KATASTROFALNIH MAJSKIH POPLAVA U OBRENOVCU! Evo zašto su PADAVINE te 2014. godine SPECIFIČNE

Za tri dana tada je palo kiše kao za 3 meseca

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

15/05/2024 > 10:48

podeli vest:

DESET GODINA OD KATASTROFALNIH MAJSKIH POPLAVA U OBRENOVCU! Evo zašto su PADAVINE te 2014. godine SPECIFIČNE
Foto: Shutterstock/Youtube PrintScreen/RTV Mag


Renovirani park u centru Obrenovca, kao i obnovljene zgrade koje ga okružuju, ne odaju utisak katastrofe koja je pre 10 godina zadesila ovu beogradsku opštinu na tri reke - Savi, Kolubari i Tamnavi.

Da podsetimo, Srbiju su 2014. godine zahvatile poplave u kojima je stradalo 57 osoba. Većina stanovništva pamti poplavljeni Obrenovac. Oko 90 odsto naselja bilo je potopljeno, a gotovo 9.000 stanovnika evakuisano.

Tada se govorilo o rekordnim vodostajima velikih reka i bujičnih potoka. Te 2014. godine Obrenovac je potpuno poplavljen, Šabac je u poslednjem trenutku spasen, a Krupanj je u klizištima uništen.

U nekim mestima su izmerene rekordne količine padavina na dnevnom nivou kao, na primer, u Beogradu od 110 litara po kvadratnom metru.

Postavlja se pitanje da li treba da se plašimo da 2014. može da se ponovi? Padavine te 2014. specifične su zato što su bile na velikom području, i što je je pala velika količina. Velike količine padavina postoje i sada svake godine, ali su koncentrisane na relativno malom prostoru. To je onaj letnji grmljavinski oblak sa pljuskom, koji u sat vremena može da da i 100 litara po kvadratnom metru.

Ta 2014. je specifična baš zbog velikog prostranstva koje je bilo zahvaćeno padavinama sa celodnevnom kišom jakog intenziteta.

 

Nije bilo pljuska, već kiše jakog inteziteta. Stručnjaci kažu da je malo verovatno da će se ponoviti za našeg života ta vremenska epizoda da na tako velikom prostoru bude ogromna količina padavina.

U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je tokom te godine u poplavama uništeno 100.000 domova i više od 200 škola, a za tri dana je pala prosečna tromesečna količina padavina.

Lokalno će biti velikih pljuskova u Srbiji i regionu, to je neminovno, svakog leta imamo to, tako da i lokalna pojava poplava, pre svega bujičnih, je takođe neminovna, smataraju meteorolozi.

Ostavite komentar