Priče > Društvo

DNK ubijene Danke Ilić nije pronađen u vozilu koje su koristili osumnjičeni: Da li UBICE mogu da se nađu na SLOBODI?

Advokat objasnio moguće ishode u slučaju da se ne pronađe telo Danke Ilić

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Milena Gačević

15/05/2024 > 09:03

podeli vest:

DNK ubijene Danke Ilić nije pronađen u vozilu koje su koristili osumnjičeni: Da li UBICE mogu da se nađu na SLOBODI?
Foto: facebook printscreen/bg.vi.jt.rs


Već mesec i po dana ključno pitanje koje se nameće javnosti je "gde je telo Danke Ilić". Osumnjičeni za stravičan zločin i dalje su iza rešetaka, dok se jedan od njih još uvek brani ćutanjem. Ceo slučaj dodatno je zakomplikovala najnovija informacija da DNK devojčice do sada nije pronađen u automobilu u kojem su bili osumnjičeni u momentu navodnog zverskog ubistva.

Advokat Radomir Munižaba objašnjava koji su mogući ishodi ovog zločina, u slučaju da telo nikada ne bude pronađeno. Na pitanje koji su preostali ključni dokazi koji bi mogli biti korisni tužilaštvu, s obzirom na nedostatak bioloških tragova Danke Ilić u vozilu, Munižaba odgovara da tužilaštvo sigurno raspolaže i drugim dokazima.

- U ovoj fazi postupka tužilaštvo je organ koji odlučuje u kom pravcu će ići istraga. U skladu sa pravilima ZKP, u istrazi je isključena javnost, te tužilaštvo sigurno raspolaže i nekim drugim dokazima koji nisu do sada prezentovani u javnosti. Nedostatak tela maloletne Danke i drugih bioloških tragova svakako otežava posao tužilaštvu, a upravo ti dokazi su ključni da bi se podigla odgovarajuća optužnica - tvrdi Munižaba.

U ovoj fazi postupka, kako tvrdi, još uvek je prerano spekulisati o ishodu sudskog procesa i mogućoj osuđujućoj presudi.

- Tužilaštvo je nadležno za kvalifikaciju krivičnih dela. U ovoj fazi postupka je još uvek daleko da se priča o presudi suda i eventualno osuđujućoj presudi za bilo koje krivično delo. Ponovo ističem da je sada sve na tužilaštvu - navodi advokat.

Munižaba naglašava da je priznanje osumnjičenog ili okrivljenog ključno za krivični postupak, ali je isto tako ključno i da se priznanje potvrdi i drugim izvedenim dokazima.

- Tužilaštvo može podneti optužnicu za krivično delo ubistva i bez bioloških tragova, ali je pitanje da li bi takva optužnica mogla da opstane u sudskom postupku - objašnjava on.

Nameće se pitanje kolika je moguća kazna koja preti ubicama Danke Ilić i koji su ključni dokazi potrebni za izricanje doživotnog zatvora.

I GPS podaci mogu biti ključni dokaz

- Na ovo pitanje u ovoj fazi ne bih mogao da odgovorim, s obzirom da još uvek nije podneta optužnica i u ovoj fazi je i pitanje da li će uopšte i biti podignuta optužnica, jer tužilaštvo ima rok od 6 meseci od lišenja slobode osumnjičenih da podigne optužnicu, te je sada još uvek postupak u fazi istrage - navodi advokat.

Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić pokazao i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo. Kako navodi Munižaba, podaci GPS i informacija o baznim stanicama mogu biti ključni dokazi.

- Podaci GPS i informacije o baznim stanicama se mogu smatrati ključnim dokazima za krivični postupak, ali se takođe ti isti dokazi moraju dovesti u vezu i sa drugim dokazima - kaže Munižaba.

Advokat ističe i da ukoliko se u roku od šest meseci ne podigne optužnica, osumnjičeni moraju biti pušteni iz pritvora.

- Osumnjičeni se u pritvoru nalaze na osnovu rešenja nadležnog suda, te u skladu sa pravilima ZKP-a postoji više osnova da se osumnjičenom odredi pritvor. Ja nemam podatak na osnovu koje tačke je određen pritvor osumnjičenima, ali svakako da pritvor u fazi istrage može da traje najduže 6 meseci pre podizanja optužnice, a nakon optužnice osumnjičenima može da se produži pritvor koji bi mogao da traje čak i do upućivanja okrivljenih na izdržavanje kazne zatvora. Svakako, isto tako pritvor može i da se ukine u bilo kojoj fazi postupka, ili da se zamenu nekim od blažih mera. Ukoliko se u roku od 6 meseci ne podigne optužnica, osumnjičeni se moraju pustiti iz pritvora - zaključuje Munižaba.

 

Ostavite komentar