Vesti > Svet

SVEČANI DOČEK ZA PUTINA! Ceo svet danas gleda u Kinu, Si sa RUSKIM PREDSEDNIKOM imao dug razgovor (FOTO)

Dvojica predsednika su zajedno prošli crvenim tepihom, a potom su ispod tende sa crveno-žutim resama ispratili ceremoniju

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

16/05/2024 > 08:39

podeli vest:

SVEČANI DOČEK ZA PUTINA! Ceo svet danas gleda u Kinu, Si sa RUSKIM PREDSEDNIKOM imao dug razgovor (FOTO)
Foto: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi u dvodnevnoj poseti Kini, a jutros je održao sastanak sa kineskim kolegom Si Đinpingom, koji je prema navodima medija, trajao dva i po sata.

Za Putina je priređen svečani doček, svuda su se vijorile ruske i kineske zastave, a Si ga je čekao ispred Velikog doma naroda.

Dvojica predsednika su zajedno prošli crvenim tepihom, a potom su ispod tende sa crveno-žutim resama ispratili ceremoniju - špalir vojske i pesme.

Za Putinovu posetu Kini upriličeni su specijalni muzički aranžmani - kineski marš bend je svirao Moskovske večeri.

Kineska državna televizija takođe izveštava da su ruska deca, kao i kineska deca bila tu da požele dobrodošlicu Putinu.

Saradnja Rusije i Kine nije usmerena ni protiv koga, već je faktor stabilnosti u svetu, rekao je Putin. 

Kineski predsednik je izjavio da su odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uslovima promenljive međunarodne situacije i da Kina namerava da uvek bude dobar sused Rusiji, prijatelj i pouzdani partner, prenose ruski mediji.

Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking akumulirali znatnu količinu praktične saradnje i podsetio da je 2023. bilateralni trgovinski promet porastao za skoro četvrtinu i dostigao dobar nivo od 227 milijardi dolara, navodi Ria Novosti.

 

Putin je takođe rekao da rusko-kineska saradnja nije usmerena ni protiv koje druge sile, već je stabilizujući faktor u svetu.

- Od ključnog je značaja da odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga. Naša saradnja u svetskim poslovima danas je jedna od glavnih stabilizujućih faktora u međunarodnoj areni - rekao je Putin.

Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Istakao je da je na kraju prošle godine Rusija bila na četvrtom mestu kineskih trgovinskih partnera, prenosi TASS.

- Na to je direktno uticalo odobrenje plana razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2023. godine nakon Vaše posete Moskvi u martu 2023. godine - rekao je Putin Siju.

Ruski lider je kao prioritete u bilateralnoj saradnju naveo energetiku, industriju i poljoprivredu.

Posebno je istakao saradnju u oblasti visoke tehnologije, inovacija, izgradnje infrastrukture i transporta.

Si je Putinu čestitao na reizboru za predsednika Rusije i istakao da je odnos dve zemlje dobar primer za velike i susedne zemlje da se odnose jedni prema drugima s poštovanjem i iskrenošću i da teže prijateljstvu i obostranoj koristi, prenosi Sinhua.

Kineski predsednik poručio je da se sa ruskim kolegom tokom godina sastao više od 40 puta, što je obezbedilo čvrst, stalan i nesmetan razvoj odnosa.

- Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susedi, dobri prijatelji i partneri koji veruju jedni drugima, nastavili da konsoliduju trajno prijateljstvo između dva naroda, i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svet - ocenio je Si.

U toku su pregovori na visokom nivou u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente. 

 

Ostavite komentar