Kultura > Film/TV

FILM "Izgubljena zemlja" Vladimira Perišića imao REGIONALNU PREMIJERU na Sarajevo film festivalu

Posle nedavne svetske premijere na Kanskom festivalu, film je stigao u Sarajevo gde se nalazi u Takmičarskom programu SFF

Izvor: K1info/Tanjug

13/08/2023 > 10:53

podeli vest:

FILM "Izgubljena zemlja" Vladimira Perišića imao REGIONALNU PREMIJERU na Sarajevo film festivalu
Foto: Screenshot Tanjug video


Film "Lost Country" (Izgubljena zemlja) sinoć je imao regionalnu premijeru na 29. Sarajevo film festivalu, gde je crvenim tepihom prošetala ekipa predvođena rediteljem Vladimirom Perišićem.

Posle nedavne svetske premijere na Kanskom festivalu, film "Lost Country" je stigao u Sarajevo, a pored Perišića crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetali su glumci Jasna Đuričić, Boris Isaković, Jovan Ginić i drugi članovi ekipe.

"Lost Country" se nalazi u Takmičarskom programu SFF, a Perišić je u izjavi Tanjugu podsetio da je na ovom festivalu bio prikazan i njegov rediteljski prvenac "Ordinary People" (2009).

- Volim taj festival, logično je bilo da se ponovo vratim u Sarajevo - rekao je Perišić.

Radnja filma dešava se 1996. godine tokom studentskih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića, kada petnaestogodišnji Stefan mora da se suoči sa voljenom majkom koja je glasnogovornica i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje njegovi prijatelji protestuju.

U stvarnosti, Perišićeva majka Nada Popović Perišić bila je ministarka kulture u vreme Miloševića, a upitan koliki je izazov snimati film čija je osnova tako lična, reditelj je rekao da se "lično iskustvo koristi kao sirov ili emocionalan materijal".

Foto: Screenshot Tanjug video

Vladimir Perišić, reditelj filma "Lost Country"

- Ali nađe se otklon da postane fiktivna priča koja nije lična. Tu mi je Alis Vinokur, francuska rediteljka i scenaristkinja koja je sarađivala na scenariju, prilično pomogla - priznao je Perišić.

Jasna Đuričić je na festivalskoj konferenciji za novinare rekla da je, kada joj ponuđen scenario, shvatila da do sada nije razmišljala "kako je čoveku sa druge strane".

- Jer sam, logično, na drugoj strani i bila sam učesnica demonstracija. Nisam razmišljala o nečijem detetu koje je sa druge strane. To mi je kao čoveku i kao glumački zadatak bilo jako zanimljivo - rekla je Đuričić.

Ostavite komentar