Zdravlje

NE BACAJTE PETELJKE OD JAGODA Evo zašto ih treba čuvati kao oči u glavi

Izvor: K1info

27/05/2025 > 10:26

podeli vest:

NE BACAJTE PETELJKE OD JAGODA Evo zašto ih treba čuvati kao oči u glavi
Foto: RINA


Sezona jagoda je u punom jeku – pijace mirišu, prsti su crveni, a sudovi puni. I dok većina nas odmah baca peteljke, misleći da su bezvredan višak, stručnjaci upozoravaju: pravite veliku grešku!

Ispostavlja se da te male, zelene „kape“ na jagodama nisu samo jestive, već su i prava riznica zdravlja.

Freepik.com
Šta sve sadrže peteljke?

Peteljke jagoda bogate su:

-antioksidansima, koji čiste telo od toksina,

-vitaminima C i K, važnim za imunitet i krvne sudove,

-taninima, koji pomažu kod varenja i upalnih procesa,

-a uz sve to, imaju i blago diuretičko dejstvo – što znači da pomažu izbacivanje viška tečnosti iz tela.

U narodnoj medicini, ove „zeleniše“ koristile su se kao prirodan lek za mokraćne puteve, želudac i kožu. Nekada su se sušile, pa kuvale kao čaj.

Kako se koriste?
Freepik.com

Umesto da ih bacate:

Peteljke operite i osušite, pa ih ostavite da se suše na čistoj krpi.

Kada se potpuno osuše, čuvajte ih u staklenoj tegli.

Koristite ih kao dodatak čajevima – posebno u kombinaciji sa nanelom, majčinom dušicom ili kamilicom.

Možete ih i dodavati u vodu s limunom kao prirodni detoks.

Domaćinski savet:

Ako kuvate džem, sok ili kompot od jagoda – odvojite peteljke, ali ih nemojte bacati. Dok se slatko hladi, peteljke već mogu da se suše za zimu. Ništa se ne baca, sve ima svoju svrhu – to su znale i naše bake.

Sitnica koja čuva zdravlje

U vreme kada se sve traži u apoteci, možda je pravo vreme da zavrnemo rukave, operemo jagode i sačuvamo ono što smo do juče bacali. Peteljke ne koštaju ništa, a mogu pomoći mnogo.

Probajte – ništa ne gubite, a zdravlje vam može samo biti zahvalno.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar