NE BACAJTE PETELJKE OD JAGODA Evo zašto ih treba čuvati kao oči u glavi
podeli vest:

Sezona jagoda je u punom jeku – pijace mirišu, prsti su crveni, a sudovi puni. I dok većina nas odmah baca peteljke, misleći da su bezvredan višak, stručnjaci upozoravaju: pravite veliku grešku!
Ispostavlja se da te male, zelene „kape“ na jagodama nisu samo jestive, već su i prava riznica zdravlja.

Šta sve sadrže peteljke?
Peteljke jagoda bogate su:
-antioksidansima, koji čiste telo od toksina,
-vitaminima C i K, važnim za imunitet i krvne sudove,
-taninima, koji pomažu kod varenja i upalnih procesa,
-a uz sve to, imaju i blago diuretičko dejstvo – što znači da pomažu izbacivanje viška tečnosti iz tela.
U narodnoj medicini, ove „zeleniše“ koristile su se kao prirodan lek za mokraćne puteve, želudac i kožu. Nekada su se sušile, pa kuvale kao čaj.
Kako se koriste?

Umesto da ih bacate:
Peteljke operite i osušite, pa ih ostavite da se suše na čistoj krpi.
Kada se potpuno osuše, čuvajte ih u staklenoj tegli.
Koristite ih kao dodatak čajevima – posebno u kombinaciji sa nanelom, majčinom dušicom ili kamilicom.
Možete ih i dodavati u vodu s limunom kao prirodni detoks.
Domaćinski savet:
Ako kuvate džem, sok ili kompot od jagoda – odvojite peteljke, ali ih nemojte bacati. Dok se slatko hladi, peteljke već mogu da se suše za zimu. Ništa se ne baca, sve ima svoju svrhu – to su znale i naše bake.
Sitnica koja čuva zdravlje
U vreme kada se sve traži u apoteci, možda je pravo vreme da zavrnemo rukave, operemo jagode i sačuvamo ono što smo do juče bacali. Peteljke ne koštaju ništa, a mogu pomoći mnogo.
Probajte – ništa ne gubite, a zdravlje vam može samo biti zahvalno.
BONUS VIDEO:
VEŠTAČKI SIR PREPLAVIO TRŽIŠTE Mlekari upozoravaju na dramatične posledice!
Rafovi su prepuni "mlečnih proizvoda" koji su u stvari napravljeni sa palminim ulljem!
25.05.2025
Green World
Ostavite komentar