Vesti > Svet

Nemačka LEGALIZUJE MARIHUANU: Pušenje, kapsule, sprej i kapi biće DOZVOLJENI, ali ne i SLATKIŠI od kanabisa

Kupovina i posedovanje od maksimalno 30 grama za sopstvenu upotrebu neće biti krivično delo, nezavisno od količine THC

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2022 > 14:19

podeli vest:

Nemačka LEGALIZUJE MARIHUANU: Pušenje, kapsule, sprej i kapi biće DOZVOLJENI, ali ne i SLATKIŠI od kanabisa
Foto: Unsplash.com


Vlada Nemačke danas je usvojila okvire za legalizaciju kanabisa, saopštio je ministar zdravlja Karl Lauterbah.

Usvojeni dokument, kako je objasnio, treba da donese dekriminalizaciju korišćenja kanabisa i njegove proizvodnje.

Lauterbah je naglasio da dokumentom napravljen prvi korak i da sada treba da se analizira da li su namere održive po evropskom i međunarodnom pravu. Kako je rekao, Evropskoj komisiji biće predat dokument i da se očekuje brzi odgovor da li je u saglasnosti sa evropskim pravom, kako bi se prešlo na izradu zakona.

Nemački ministar je naglasio da koalicioni sporazum predviđa dekriminalizaciju korišćenja kanabisa, sa ciljem veće zaštite mladih i zdravlja građana.

On je rekao da je dosadašnji pristup bio neuspešan jer potrošnja kanabisa stalno raste, ali i udeo psihoaktivne supstance THC.

Dosadašnji pristup, kaže, podsticao je crno tržište i time kriminal. Za razliku od Holandije, Nemačka želi da kontroliše čitavo tržište - uzgajanje, prodaju i konzumaciju.

- Želimo da licenciramo i regulišemo proizvodnju, a i prodaju samo preko licenciranih prodajnih mesta. Iz holandskog iskustva smo naučili da ne želimo da legalizujemo kanabis bez kontrole - rekao je on.

Foto: Unsplash.com

 

Lauterbah je, na pitanje da li je nekada koristio kanabis, potvrdio da je to jednom učinio i to javno kako bi video efekte.

Ukazao je da je prošle godine oko četiri miliona Nemaca koristilo kanabis, a da je među mladima udeo oko 25 odsto.

Prema odluci vlade, kanabis i THC, kada se usvoji zakon, neće biti pravno tretirano kao narkotik. Tako je predviđeno da kupovina i posedovanje od maksimalno 30 grama za sopstvenu upotrebu neće biti krivično delo, nezavisno od količine THC. Biće dozvoljena i ograničena privatna proizvodnja - tri biljke po punoletnoj osobi.

Prodaja kanabisa predviđena je preko licenciranih prodavnica, sa pristupom dozvoljenom samo punoletnim licima. Prodaja bez licence ostaje krivično delo. Budući zakon će, međutim, zabraniti reklamiranje kanabisa.

Objasnio je da se, zbog rizika od oštećenja na mozgu koji može izazvati kanabis kod mladih, proverava da li će biti uvedeno ograničenje količine THC-a u proizvodima kanabisa za kupce starosti do 21 godine.

Pored uobičajenog poreza, na kanabis će biti uveden porez čija će visina zavisi od količine THC-a. Biće dozvoljena prodaja kanabis proizvoda za pušenje i inhaliranje, ali i u obliku kapsula, spreja ili kapi, ali ne i u obliku keksa, slatkiša i slično.

Lauterbah je kazao da bi nemački model mogao biti uzor za celu Evropu.

 

 

 

Ostavite komentar