Vesti > Svet

Ovo je istinska MEGALOMANIJA: Gradi se zgrada duga 170 KILOMETARA, u kojoj će živeti 9 MILIONA ljudi

Zamislite toranj viši od Empire State Buildinga koji se proteže otprilike između Beograda i Čačka i dobićete predstavu o razmerama

Izvor: K1info

25/10/2022 > 12:27

podeli vest:

Ovo je istinska MEGALOMANIJA: Gradi se zgrada duga 170 KILOMETARA, u kojoj će živeti 9 MILIONA ljudi
Foto: Youtube PrintScreen


U Neomu u Saudijskoj Arabiji gradi se megagrad, odnosno jedna zgrada u kojoj će živeti čak devet miliona ljudi!

To je trenutno verovatno najdramatičniji projekat u svetu arhitekture i građevinarstva. Uključuje The Line, strukturu koja će biti široka samo 200 metara, a dugačka čak 170 kilometara, dok će jedano kraj viriti u Crveno more. Biće omeđena zidovima visokim 500 metara, piše The Guardian.

Da bi bilo lakše da shvatite veličinu ove zagrade, zamislite toranj viši od Empire State Buildinga koji se proteže otprilike između Beograda i Čačka i dobićete predstavu o razmerama.

Bilo je nekih nedoumica da li će se Linija zaista ostvariti, ali prošle nedelje snimci dronom pokazali su da je temelj počeo da se kopa.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman rekao je da će to biti civilizatorska revolucija koja stavlja ljude na prvo mesto, zasnovana na radikalnoj promeni urbanog planiranja.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Zgrada nosi ekstravagantna obećanja održivosti.

Navodno će se „stopiti sa prirodom“. Neom uključuje i Oksagon, grad tehnološke industrije izgrađen na moru, i Trojena, planinski region u kojem će se uz pomoć još spektakularnije arhitekture održati Zimske azijske igre 2029. godine.

Linija izaziva nedoumice, sa urbanističke tačke gledišta. Kako takav kolosalan projekat može biti u bilo kom smislu održiv, s obzirom na to da će njegova izgradnja proizvesti više od 1,8 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno četvorogodišnjim ukupnim emisijama u Velikoj Britaniji?

Takođe, kako prenosi The Guardian, pitaju se i čemu služi njegova visina, kad je oko njega tolika pustinja u kojoj bi se mogao širiti? Zašto bi zapravo bilo dobro živeti u ovom dubokom uskom kanjonu, verovatno pod visokim nivoom nadzora i kontrole?

Kontroverzna gradnja

Kako piše The Guardian, ambiciozni razvoj saudijskog regiona Neom, prema PR saopštenju, posvećen je svetosti celokupnog života na Zemlji. Ispostavilo se da nije tako. Nedavno je objavljeno da su trojica pripadnika plemena Huvajtat uhapšena zbog protesta protiv prinudnog iseljenja njihove i drugih porodica kako bi se napravio put i osuđeni su na smrt.

Snage bezbednosti su ubile još jednog plemenskog demonstranta 2020. godine, što svim kompanijama i konsultantima koji pomažu u planiranju, projektovanju, izgradnji, prodaji i na drugi način podizanju spomenika tiranima sa novom snagom postavlja staro pitanje - u kom trenutku će se čaša preliti? Kada će bilo koji profit koji može doći od stvaranja fantastičnih struktura prestati da nadmašuje užase povezane sa njima, pita se The Guardian

 

 

 

Ostavite komentar