Vesti > Svet

UDARILA KRIZA: Evropljani PRESKAČU OBROKE, a hranu kupuju samo na sniženju

Oko 58 odsto kupaca je prinuđeno da smanji kupovinu osnovnih stvari

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/10/2022 > 15:49

podeli vest:

UDARILA KRIZA: Evropljani PRESKAČU OBROKE, a hranu kupuju samo na sniženju
Foto: Pexels.com


Oko 71 odsto evropskih potrošača promenilo je svoje kupovne navike kako bi "zadržali hranu" na svom stolu usred krize, izvestio je Blumberg  pozivajući se na istraživanje američke kompanije za istraživanje tržišta IRI.

Prema izveštaju, "umor od inflacije" u evropskom regionu doveo je do tzv. coping strategija, koja podrazumeva preskakanje obroka, smanjenje potrošnje na hranu, kupovinu zastarelih dobara ili artikala po sniženim cenama. Takvo ponašanje, kako kažu, nije viđeno još od 1970-ih i 1980-ih godina.

Oko 58 odsto kupaca je prinuđeno da smanji kupovinu osnovnih stvari, a 35 odsto koristi ličnu štednju ili uzima kredite za plaćanje računa.

Više od polovine ispitanika je takođe otkrilo kako planira da smanji poručivanje hrane, dok je 47 odsto reklo da će ograničiti posete restoranima, barovima i kafićima.

Pošto se inflacija verovatno neće smanjiti u bliskoj budućnosti, potrošači i trgovci na malo moraće da se prilagode novoj realnosti.

Rast cena u EU je u septembru skočio na novi rekord od 10,9 odsto na godišnjem nivou, izvestila je prošle nedelje statistička agencija Evrostat. Povećanje je i dalje uzrokovano troškovima hrane, goriva i energije.

 

 

Ostavite komentar