Vesti > Svet

Grčki NAVIJAČ UHAPŠEN zbog UBISTVA Mihalisa Kacurisa: Odveo HULIGANE DINAMA ne mesto SUKOBA u Atini

Policija je indentifikovala i privela navijača Panatinaikosa, poznatog po učešću u sličnim obračunima, dok se za desetak Hrvata još traga

Izvor: K1info/Tanjug

18/08/2023 > 20:30

podeli vest:

Grčki NAVIJAČ UHAPŠEN zbog UBISTVA Mihalisa Kacurisa: Odveo HULIGANE DINAMA ne mesto SUKOBA u Atini
Foto: screenshot Twitter


Grčki navijač (24), za kojim je raspisana poternica zbog ubistva Mihalisa Kacurisa u Novoj Filadelfiji, uhapšen je u oblasti Gizi u Atini.

On je identifikovan pomoću video snimaka, a reč je o poznatom navijaču Panatinaikosa, koji je u prošlosti učestvovao u raznim navijačkim obračunima, prenosi Prototema.

Kako piše grčki portal, pozivajući se na pouzdane izvore, privedeni mladić je odveo navijače zagrebačkog Dinama do mesta sukoba s navijačima AEK-a. Za desetak Hrvata još se traga.

Podaci koje navodi ERT pokazuju da se očekuje raspisivanje novih poternica, jer su policijski službenici Direkcije za borbu protiv nasilja na sportskim objektima identifikovali i druge huligane preko registarskih tablica automobila.

Napominje se da još nije raspisana poternica za navijačem koji je objavljivao postove o svom prisustvu i učešću u smrtonosnim sukobima u Novoj Filadelfiji, ali je njegovo ime uključeno u obimnu istragu o napadu ispred stadiona AEK-a. 

Posle privođenja i pritvaranja 105 huligana, istraga je usredsređena na proveru oduzetih mobilnih telefona, pregledanje video snimaka sa mesta sukoba i DNK analizu uhapšenih, kako bi se identifikovao ubica 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa.

Foto: screenshot

 

Iz analize podataka u laboratorijama navodi se da, do sada, nema identifikacije sa genetskim materijalom 29-godišnjaka. Na 60 oduzetih predmeta u okviru istrage nije pronađena krv ubijenog navijača u naselju Nova Filadelfija u Atini.

Takođe, grčka policija čeka da im se iz Hrvatske dostave podaci o krivičnim i prekršajnim evidencijama pritvorenih.

Kako javlja Hrvatska radio televizija, hrvatski premijer Andrej Plenković i ministri spoljnih poslova i pravosuđa Gordan Grlić Radman i Ivan Malenica će na poziv grčkog premijera Kirijosa Micotakisa u ponedeljak prisustvovati neformalnoj večeri na kojoj će lideri zemalja u regionu razgovarati o daljim evropskim integracijama država jugoistočne Evrope i o bezbednosnim pitanjima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. 

Očekuje se da će jedna od tema bilateralnog susreta Plenkovića i Micotakisa biti i slučaj hrvatskih huligana koji su završili u grčkim zatvorima nakon nasilja uoči utakmice AEK-a i Dinama.

Hrvatski premijer nedavno je telefonom razgovarao s Mitsotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura bezbednost u grčkim zatvorima i pravedan i efikasan proces.

Prethodno je najoštrije osudio huliganizam i navijačko nasilje koje, kako je rekao, predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske.

Dodao da će, s druge strane, država nastojati da maksimalno ispuni ustavnu obavezu da štiti hrvatske državljane i pruži im pravnu i konzularnu pomoć.

Plenković je takođe istakao kako nije realno da su svih stotinjak navijača Dinama (Bed blu bojsi), jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine.

Plenković je zatražio je da se oni kod kojih se ne utvrdi odgovornost za to, što pre deportuju u Hrvatsku.

Ostavite komentar