Vesti > Svet

Kakva ODBRANA - ne znaju ništa, SLUČAJNO bili tu: Za UBISTVO NAVIJAČA određen pritvor za 30 HULIGANA, od toga 28 HRVATA

Prikupljanje DNK od ukupno 105 osumnjičenih lica počeće danas, a sutra će se o optužnici izjasniti preostalih 45 privedenih

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 08:37

podeli vest:

Kakva ODBRANA - ne znaju ništa, SLUČAJNO bili tu: Za UBISTVO NAVIJAČA određen pritvor za 30 HULIGANA, od toga 28 HRVATA
Foto: Tanjug/AP


Svih 30 huligana koji su se u petak pojavili pred istražnim sudijama zbog nereda u Atini, zadržano je u pritvoru, među kojima je 28 Hrvata, jedan Grk i jedan Albanac.

Prema policijskim izvorima, sa ključnog video snimka, ali i sa drugih snimaka sigurnosnih kamera, kao i sa fotografija, počinioci se ne mogu identifikovati, jer nose šlemove, fantomke i kapuljače. Prikupljanje DNK od ukupno 105 osumnjičenih lica počeće danas.

Pred istražne sudije i javne tužioce danas bi trebalo da izađe još 30 optuženih, a sutra će se o optužnici izjasniti preostalih 45 privedenih.

Optuženi huligani su uglavnom tvrdili da su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i da nisu umešani u incidente.

Foto: Tanjug/AP

Baner sa likom ubijenog Mihalisa Kacurisa

Izjave prvih 30 optuženih vođene su istovremeno pred trojicom istražitelja. Svi su kategorički negirali učešće u krvavim događajima u Novoj Filadelfiji, kao i umešanost u fatalnu povredu 29-godišnjeg Kacurisa.

- Prešli smo na teren "OPAP ARENA Agia Sofija", kako bismo gledali kako naš tim Dinamo Zagreb trenira dan uoči utakmice protiv AEK-a, za koji po zabrani UEFA nismo osigurali karte, a neočekivano smo se našli upleteni u nasilne incidente koji su trajali najmanje pola sata, bez blagovremene intervencije policijskog organa - rekao je jedan od optuženih u svom iskazu i pravdao da "su trčali, jer su se plašili hapšenja".

On je naveo da zbog udaljenost ne zna ko je oštrim predmetom povredio Mihalisa Kacurisa, što je, kako je dodao, "gnusan čin, zbog čega smo duboko ožalošćeni".

Foto: Tanjug/AP

Sahrana Mihalisa Kacurisa

Privedeni 27-godišnji Grk i 22-godišnji Albanac, izjavili su da su na mestu incidenta bili samo "slučajni prolaznici".

Mladić poreklom iz Albanije, kod koga je pronađen nož na sklapanje, rekao je da je u ponedeljak uveče bio na poslu u Novoj Filadelfiji.

Optuženi Albanac, koji je prema informacijama stavljen u glavni red osumnjičenih za ubistvo Kacurisa, tvrdi da je otišao na mesto incidenta, posle povika i baklji, koje je video da su bačene ispred stadiona AEK-a.

- Dok sam čekao ispred stanice, čuo sam povike, eksplozije i baklje i otišao da vidim šta se dešava. Nisam učestvovao u neredima - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Jedan od hrvatskih huligana čak tvrdio da nije bilo "blagovremene reakcije policijskog organa"

Što se tiče noža pronađenog kod njega, tvrdi da mu je bio potreban za posao.

- Sklopivi nož koji je pronađen kod mene koristim u svom poslu. Nisam organizovani navijač PAOK-a, ja sam običan sportski navijač. Idem na stadion, sa ocem i bratom, kad god mogu da nađem jeftine karte. Želim da se skine tajnost sa moje komunikacije, da se proveri moj mobilni telefon i da se uzme DNK uzorak, kako bi se utvrdilo da nemam veze sa onim za šta me optužuju - rekao je u izjavi jedan od glavnih osumnjičenih.

Okrivljeni 27-godišnji Grk, čiju su prodavnicu u Ampelokipiju u četvrtak napali navijači AEK-a, takođe je izjavio da je bio običan prolaznik na mestu krvave tuče.

- Želim kategorički da kažem da nemam nikakve veze sa onim što se dogodilo u oblasti Nove Filadelfije između hrvatskih kriminalaca, koji su došli u Grčku da ubijaju i uništavaju imovinu i kriminalno organizovanih navijača AEK-a, koji su imali ubilački susret sa hrvatskim kriminalcima i na sličan način su bili naoružani noževima, pajserima, drvenim palicama i drugim opasnim oružjem, što se vidi i na video-snimcima, koje je ELAS zaplenio i uneo u dosije - navodi on u svojoj izjavi.

Od ranije poznat policiji, 27-godišnjak u prošlosti optužen za navijačko nasilje, ali i za kriminalnu organizaciju, rekao je da se slučajno našao na licu mesta, kao i da nije poznavao hrvatske huligane. 

Pred istražne sudije i javne tužioce u subotu bi trebalo da izađe još 30 optuženih, a u nedelju će se o optužnici izjasniti preostalih 45 privedenih.

Za ubistvo 29-godišnjeg navijača AEK-a  još uvek je optužena nepoznata osoba. Grčki mediji su objavili da je istragom krug osumnjičenih sveden na pet osoba, i to trojicu grčkih državljana, jednog Hrvata i jednog Albanca.

Ostavite komentar