Vesti > Svet

UBISTVO navijača u ATINI: Određen PRITVOR za još 40 HULIGANA koji su PRIZNALI krivicu za incidente

U zatvor je dan ranije odvedeno 28 Hrvata i po jedan Grk i Albanac

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 20:53

podeli vest:

UBISTVO navijača u ATINI: Određen PRITVOR za još 40 HULIGANA koji su PRIZNALI krivicu za incidente
Foto: Tanjug/AP


Grčki istražitelji odredili su privremeni pritvor za još 40 navijača koji su danas priznali krivicu za incidente u predgrađu Atine Novoj Filadelfiji u ponedeljak kada je ubijen 29-godišnji navijač grčkog AEK-a Mihalis Kacuris, a među njima je, pored Hrvata i jedan Grk.

U zatvor je u petak odvedeno 28 Hrvata, kao i 22-godišnjak albanskog porekla i 27-godišnji grčki biznismen nakon što su priznali krivicu.

Svi optuženi su negirali bilo kakvu povezanost sa ubistvom 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Osumnjičeni Hrvati negirali su da su imali noževe i tvrdili su da nisu izašli na lice mesta sa namerom da napadnu navijače AEK-a, već da gledaju kako njihov tim, zagrebački Dinamo, trenira.

Kacurisov brat zatražio je sprovođenje konkretnih istražnih radnji od istražnog sudije na identifikaciji svih onih koji su doprineli stvaranju uslova koji su rezultirali ubistvom njegovog brata Mihalisa.

U memorandumu podnetom istražnom sudiji Kacurisov brat je naveo da je grčka policija bila nemarna, neaktivna i tolerantna od trenutka kada je većina optuženih ušla na teritoriju Grčke do sastanka koji su imali sa saučesnicima u Grčkoj sa "zajedničkim ciljem ubistvenog napada" 7. jula uveče ispred stadiona "Aja Sofija" u Novoj Filadelfiji.

Grčki istražitelji počeli su u petak saslušanje osumnjičenih u slučaju navijačkih nereda, a saslušanja bi trebalo da budu završena u nedelju.

Grčko javno tužilaštvo podnelo je krivične prijave protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski navijači, a kojima se terete za četiri krivična dela i sedam prekršaja tokom incidenta u predgrađu Atine Novoj Filadelfiji, objavila je Hina.

Krivična dela sa kojima se suočavaju su ubistvo s namerom, učestvovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posedovanje eksploziva.

 

Ostavite komentar