Vesti > Svet

Bahmut je MERA RATNOG UžASA I BEZUMLJA: Tamo je NEKAD BIO GRAD... Rusi NEMAJU MILOSTI

U poslednjih 36 sati su uništena dva mosta u Bahmutu, od kojih je most prema Časovom Jaru omogućavao snabdevanje vojnih jedinica

Izvor: K1info/Tanjug

04/03/2023 > 13:19

podeli vest:

Bahmut je MERA RATNOG UžASA I BEZUMLJA: Tamo je NEKAD BIO GRAD... Rusi NEMAJU MILOSTI
Foto: Tanjug/AP Photo


Ruska artiljerija izvodi udare po saobraćajnicama oko Bahmuta sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine.

Izveštač Reutersa javlja o intenzivnim ruskim artiljerijskim udarima na puteve koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako se navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama prema i iz grada. Most u susednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom napadu.

 

Ukrajinski vojnici su angažovani na popravci oštećenih puteva, više vojnika je krenulo ka liniji fronta, a na zapadu od Bahmuta Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje što je znak da Kijev još nije spreman da se odrekne Bahmuta.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je Bahmut gde je razgovarao sa vojnim starešinama o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta. Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na rezervne položaje, opisujući situaciju u petak kao "klanicu na obe strane".

Maročko: Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje

Zamenik gradonaćelnika Bahmuta, Oleksandr Marčenko, izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom. Marčenko je za BBC rekao da je jedini cilj ruskih snaga, kako je naveo, "ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom", dodajući da Rusi koriste taktiku "spržene zemlje".

- Oni žele da unište Bahmut, oni žele da unište grad ... i iskreno ne mogu da razumem zašto to rade - rekao je Marčenko i izrazio uverenje da u Bahmutu još uvek ima između 4.000 ili 4.500 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Prema njegovim rečima, oni koji su ostali u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje. Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

U međuvremenu, osnivač ruske privatne paravojne organizacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je juče da su ruske jedinice praktično opkolile Bahmut i da ukrajinske snage imaju samo jedan pravac za izlazak iz tog grada. Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Velika Britanija: Ukrajinske snage u Bahmutu pod ogromnim pritiskom

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

- Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgrađu ovog grada - navodi se u saopštenju, objavljenom na Twitteru.

U poslednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Pet osoba je ranjeno u ukrajinskim napadima na Donjecku Narodnu Republiku tokom proteklog dana, saopšteno je danas iz štaba teritorijalne odbrane DNR.

- Tokom proteklog dana, između 12.00 i 00.00 časova, još pet civila je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike - saopšteno je na Telegram kanalu štaba teritorijalne odbrane DNR, preneo je TASS.

Šojgu obišao komandni punkt ruske vojske u zoni specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske armijske grupe Istok na području južnog Donjecka u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije, u saradnji sa ruskim ministarstvom unutrašnjih poslova, uhapsila je jednu Moskvljanku zbog veleizdaje, saopšteno je danas iz ove službe.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

- Zaustavljene su nezakonite aktivnosti žene iz Moskve koja je počinila veleizdaju pružanjem finansijske pomoći ukrajinskim oružanim snagama u njihovim akcijama na podrivanju bezbednosti Ruske Federacije - saopštila je FSB, pozivajući se na član 275. Krivičnog zakona.

Osumnjičena je lišena slobode u Moskvi dok je pokušavala da napusti Rusiju, sud u Moskvi joj je odredio dvomesečni pritvor, a istražitelji FSB trenutno vrše pretrese. Za kršenje člana 275 Krivičnog zakona Ruske Federacije zaprećena je kazna zatvora od 12 do 20 godina i novčana kazna do 500.000 rubalja.

 

 

Ostavite komentar