Vesti > Svet

KINA OBJAVILA DOKUMENT od 12 tačaka: Ovo je NJIHOV STAV o ratu u Ukrajini

Kina detaljno iznosi svoj stav o ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 08:52

podeli vest:

KINA OBJAVILA DOKUMENT od 12 tačaka: Ovo je NJIHOV STAV o ratu u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/pixabay


Kina je danas, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je CNN. 

Kina želi da spreči da kriza u Ukrajini izmakne kontroli i napominje da su dijalog i pregovori jedini održivi načini za rešavanje sukoba, navodi se u dokumentu.

 

Kina je pozvala na prekid vatre i postepenu deeskalaciju i ublažavanje situacije, preneo je Rojters. 

"Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i uzdržane, da izbegavaju raspirivanje plamena i zaoštravanje tenzija i spreče dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontroli", navodi se u saopštenju. 

Foto: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

 

Ambasador EU u Kini Horhe Toledo rekao je danas na brifingu za novinare u Pekingu da kineski dokument nije  mirovni predlog i da će Unija proučiti kineske stavove. 

- Ako je dokument pozitivan znak za Ukrajinu onda je to pozitivan znak za EU, iako pomno proučavamo papir - naveo je Toledo. 

Ukrajina je ocenila da je kineski dokument dobar znak i saopštila da očekuje da Kina bude aktivnija u podršci Kijevu. 

 

Otpravnica poslova ukrajinske ambasade Žana Leščinska rekla je na istom brifingu da se nada da Kina poziva  i Rusiju da zaustavi rat i povuče svoje trupe. Očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping danas  održati "mirovni govor". 

Američki predsednik Džozef Bajden imaće danas onlajn sastanak sa liderima G7 i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na obeležavanju godišnjice rata i najaviti nove sankcije pomagačima Rusije, saopštila je Bela kuća. 

 

 

 

Ostavite komentar