Vesti > Svet

Preminuo FRANKO FRATINI: Vučić izjavio SAUČEŠĆE porodici bivšeg ITALIJANSKOG MINISTRA

Bio je i ministar za regionalna pitanja i javne poslove, a zatim i šefa diplomatije od 2008. do 2011. godine

Izvor: K1info/Tanjug

25/12/2022 > 09:23

podeli vest:

Preminuo FRANKO FRATINI: Vučić izjavio SAUČEŠĆE porodici bivšeg ITALIJANSKOG MINISTRA
Foto: printscreen Wikipedia/European People's Party


Predsednik Ekonomskog saveta Italije i bivši ministar spoljnih poslova, Franko Fratini,  preminuo je u 66. godini.

Fratini je rođen 14. marta 1957. u Rimu, gde je završio klasičnu gimnaziju i 1979. diplomirao na pravnom fakultetu.

Od 1983. je advokat, dve godine kasnije postaje pravni savetnik ministra finansija, a  od 1990. do 1991. pravni savetnik u Vladi demohrišćanina Đulija Andreotija.

Bio je i ministar za regionalna pitanja i javne poslove u Vladi Lamberta Dinija (1994-1996), a 1996. je kao kandidat stranke Forca Italija Silvija Berluskonija ušao u parlament.

Od tada do 2001. bio je predsednik Komiteta za nadgledanje tajnih službi, a sa 45 godina postaje najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Italije u drugoj Berluskonijevoj Vladi 2002-2004.

Vučić: Srbija izgubila istinskog prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici Franka Fratinija,

- Sa iskrenom tugom primio sam vest o smrti Franka Fratinija, istaknutog italijanskog pravnika i diplomate, koji je svojim znanjem i radom  ostavio pečat u evropskim razmerama. Bila je izuzetna čast slušati njegove prijateljske savete, jer je iskreno voleo Srbiju i želeo njen svestrani napredak. Franko Fratini je bio briljantan poznavalac svetske političke scene i analitičar globalnih kretanja. Svet je izgubio još jednog mudrog čoveka, a Srbija istinskog prijatelja. Izražavam duboko saučešće porodici Franka Fratinija, kao i italijanskoj državi - navodi se u telegramu.

Na poslu komesara EU za pravdu, slobodu i bezbednost zadržao se od 2004. do 2008, kada je bio i jedan od pet potpredsednika Evropske komisije.    

Na poziciju italijanskog šefa diplomatije se vratio 2008. godine, gde se zadržao do 2011, a godinu dana kasnije je napustio Berluskonijevu stranku.

Na funkciji predsednika Ekonomskog saveta Italije Fratini je bio od januara.

 

 

 

 

Ostavite komentar