Vesti > Srbija

Srbija se svojih reči drži, a svoje potpise NE BRUKA, opstanak Srba na KIM nije kapric

Štiteći Srbe na Kosmetu štitimo međunarodno pravo, Srbiju i EU, kaže predsednik Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2022 > 11:37

podeli vest:

Srbija se svojih reči drži, a svoje potpise NE BRUKA, opstanak Srba na KIM nije kapric
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja kapetanu Nenadu Ðuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

On je uručujući priznanje podsetio na reči našeg velikog diplomate i najvećeg pisca Ive Andrića koji je definisao našu nacionalnu, moralnu vertikalu rečima kosovski zavet od kojeg se živi, diše i misli,ali i na reči patrijarha Pavla da smo u i najtežoj situaciji obavezni da postupamo kao ljudi.

- To je misao patrijarha Pavla koju ste poslali sa skupa u Mitrovici kao jasnu poruku mira celom svetu, ali snažnu i nedvosmisleno da želimo da budemo svoj na svome - istakao je Vučić.

On je kazao da je njihova mirna i staložena, ipak odlučna akcija, ni protiv koga usmerena, a akcija koja ih je svrstala u red običnih junaka o kojima se retko govori jeste nešto na šta mogu biti ponosni oni i njihova poridica.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Ponosni smo svi jer znamo da uzvišeni deo slobode baštinimo na istovetan način mi danas kao što su to proživljavali naši preci. Vi i vaša porodica simbolizujjete život trajanje i opstajanje srpskog naroda. Zbog vaših dela Srbija je na Kosovu, a Kosovo u Srbiji, ma koliko se neki svojski trudili da tako ne bude - poručio je on.

Rekao je da su Ðurić i Filipović svoju državu poslušali čak i kada se sa njenim odlukama nisu slagali.

- Uradili ste ono što vam je srce želelo i najčasnije poneli kada ste bili onemogućeni u dužnosti, jer niste želeli da kršite zakone. Branili ste srpski narod, našu kulturu, ali i iskonske evropske vrednosti, kakve bi trebalo da budu. Ta evropska vrednost morala bi da bude poštovanje potpisa na međunarodnom sporazumu. Srbija se svojih reči drži, a svoje potpise ne bruka - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Orden puna srca dodeljujem Ðuriću. Znam koliko si puta prolazio kroz teška iskušenja, svađao se sa mnogim našim ljudima, koji nisu razumeli težinu tvoje pozicije, i sa onima u Prištini koji su želeli da ideš protiv svog naroda, a nisi želeo, znam da je bilo teško tvojoj porodici da slušaju koju uniformu nosiš, a imao si u srcu samo jednu domovinu. Ponosan sam Aleksandre na tvoju nepokolebljivost, odlučnost, jasnu opredeljenost da uvek i u svakom trenutku budeš na raspolaganju ne samo srpskom narodu, već i srpskoj državi. Vaše porodice temelj su na kome počiva budućnost kako vaša tako i naša - rekao je on.

Vučić je naglasio da kada govorimo o KiM, i opstanku, to nije samo naš kapric, želja, uobrazilja, već civilizacijska tekovina, time, kaže, štitimo civilizaciju, međunarodno pravo i Evropu i Srbiju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Mir je naše trajno i čvrsto opredeljenje. Hvala što ste čuvali mir i stabilnost, za prkos, veru, nadu, za ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu, državi Srbiji i prema KiM. Hvala vam za sve - naglasio je Vučić.

Vučić je Ðuriću uručio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik je uručio Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Ðurić je suspendovan sa dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na "sabotažu" i "poziv na otpor", a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

 

 

 

 

Ostavite komentar