Vesti > Politika

Milivojević: U Njujorku prilika da se IZNESU STAVOVI Srbije, posebno u svetlu NEUSPEŠNOG sastanka u Briselu

Milivojević ocenjuje da je uloga Vašingtona presudna, ali da se Amerika jasno distancira od formalnog dijaloga

Izvor: K1info/rts.rs

17/09/2023 > 21:12

podeli vest:

Milivojević: U Njujorku prilika da se IZNESU STAVOVI Srbije, posebno u svetlu NEUSPEŠNOG sastanka u Briselu
Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastaće se u utorak sa liderima Zapadnog Balkana, saopšteno je danas iz Brisela. Srbiju će, na zasedanju Generalne skupštine, predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Posle propale runde pregovora u Briselu, potencijalna rešenja za krizu na Kosmetu tražiće se na Ist riveru. Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku čekaju sastanci sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom. Prilika je, kažu upućeni, da se na globalnoj sceni iznese konstruktivan stav Beograda i ukaže na maksimalističke stavove Prištine.

Bivši diplomata Zoran Milivojević podseća da svet nisu Evropa i EU, i taj uski okvir u kojem se to dešava, već da postoji jedna globalna dimenzija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

 

- Postoji mnogo činilaca na svetu čiju mi podršku imamo, tako da je to prilika da mi prenesemo naše stavove, posebno u svetlu ovog neuspešnog sastanka u Briselu, zato što su neki naši stavovi i principi došli do izražaja - navodi Milivojević.

Da će Kosovo i Metohija biti jedna od tema u Njujorku, potvrdili su tokom nedelje i briselski izvori.

Ističu da je sada momenat da Evropska unija i SAD razgovaraju o mogućim pozitivnim i negativnim podsticajima za dve strane.

Milivojević ocenjuje da je uloga Vašingtona presudna, ali da se Amerika jasno distancira od formalnog dijaloga.

- Uključenje Amerike nije moguće, podrazumevalo bi vraćanje na rezoluciju 1244 i uključivanje i drugih članica. Amerikanci to znaju i zbog toga to sa strane prate, od početka učestvuju sa strane, deset godina unazad, ali nikad direktno, upravo zbog toga jer ulaze u zamku da budu sami protiv koncepta koji je time definisan - objašnjava Milivojević.

 

Ostavite komentar