Vesti > Srbija

Andrić Rakić: Do deeskalacije će doći, samo je pitanje da li uz NAPOR međunarodne zajednice ili VOLJOM Prištine

Dodala je da međunarodnoj zajednici u ovom trenutku ostaje malo opcija, te da jedino mogu da ulože neverovatne napore da zamrznu konflikt

Izvor: K1info/Tanjug

17/09/2023 > 17:44

podeli vest:

Andrić Rakić: Do deeskalacije će doći, samo je pitanje da li uz NAPOR međunarodne zajednice ili VOLJOM Prištine
Foto: TANJUG/ STR/bs

Deeskalacija na severu KiM je moguća i može se postići uz ogroman napor međunarodne zajednice ili političkom voljom u Prištini, što je, u ovom trenutku malo verovatno, ocenila je danas Milica Andrić Rakić, iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Na pitanje da li je deeskalacija na severu moguća na terenu u sadašnjim okolnostima, Andrić Rakić je za Tanjug navela da pre sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se održao 14. septembra u Birselu, Priština nije bila zainteresovana da se smiri situacija na severu KiM i da ne veruje da će se to promeniti.

- Deeskalacija na severu Kosova je moguća i do nje će doći, samo je pitanje da li će se postići pod ogromnim naporom međunarodne zajednice da zamrzne konflikt, tj. da spreči dalju degradaciju situacije na severu Kosova ili će se odjednom pojaviti politička volja u Prištini, ali podvlačim, ta opcija je meni veoma neizgledna u ovom trenutku - rekla je Andrić Rakić.

Dodala je da međunarodnoj zajednici u ovom trenutku ostaje malo opcija, te da jedino mogu da ulože neverovatne napore da zamrznu konflikt, što, dodaje, znači da će morati da prate svaki potez gradonačelnika na severu KiM, a Kfor da pomno prati svaku akciju ili postupke specijalnih jedinica kosovske policije.

- Mogli smo da načujemo sada i od Petera Stana i od nekih srpskih zvaničnika da postoji određeni rok u kojem mora da se odgovori na nešto EU, nakon čega će, ja pretpostavljam doći do pojačanja mera. Ne mislim da će se stav u Prištini promeniti i da će ona na smislen način pristupiti  tom sprovođenju sporazuma o deeskalaciji. Da su hteli do sada bi već to uradili - navela je ona.

Andrić Rakić je navela da niko nije očekivao da će sastanak u Briselu proći tako loše, iako su bila mala očekivanja, ocenjujući da je nakon njega dijalog između Beograda i Prištine faktički sahranjen.

- Dijalog je bio jako dugo u ćorsokaku, a nakon sastanka je faktički sahranjen.. Ono što se desilo u Briselu je toliko dramatično da mi još uvek zapravo nismo  svesni svih posledica - navela je ona.

Na pitanje koliko ima objektivne snage i moći u EU da utiče na Prištinu, Andrić Rakić je navela da u EU ima snage, ali ne i jedinstva oko toga koliko čvrsto treba da se izvrši pritisak na Prištinu.

Dodala je da je, kada je reč o pritisku na Prištinu, veliki problem za međunarodnu zajednicu i SAD  kako da međunarodnoj javnosti razdvoje pritisak na Kurtija i stav prema tzv. Kosovu.

- To što su oni nezadovoljni Kurtijem ne znači da oni menjaju stav prema nezavisnosti Kosova.. Ako on pritisnu Kosovo sa nekim neverovatno teškim merama, oni neizbežno narušavaju imidž Kosova na međunarodnoj sceni. Tu je prvenstveno problem međunarodne zajedinice kada je pritisak na Kosovo u pitanju, kako naći te mere koje u dovoljnoj meri pogađaju lično Kurtija ali ne narušavaju međunarodni imidž Kosova što je skoro pa nemoguće, otuda dolazi opreznost u uvođenju mera -rekla je Andrić Rakić.

Na pitanje da li može da se predvidi šta će će se dešavati na prostoru KiM u narednim mesecima i kako će izgledati život Srba na tom prostoru, Andrić Rakić navodi da je sigurna da će u jednom trenutku Kfor imati značajniju ulogu u kontrolisanju rada specijalnih jedinica na terenu na severu KiM.

- Takođe, i zamrzavanje konflikta na duži period, dok se neke ozbiljne okolnosti ne promene kako bi se došlo do političkog rešenja. Te okolnosti mogu da budu ili nova Vlada u Prištini, što nije toliko realno, ili ozbiljne mere međunarodne zajednice da vlada u Prištini mora da popusti i da pristupi formiranju ZSO - rekla je ona.

 

Ostavite komentar