Vesti > Srbija

KAKO su Kvinta i Kurti IZBORIMA SRUŠILI Briselski sporazum: Pojavio se MALI detalj, a ĐAVO je uvek u DETALJIMA

Direktora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi i Srbija bi trebalo da promeni igru i poveća svoje zahteve

Izvor: K1info/Tanjug

20/05/2023 > 17:51

podeli vest:

KAKO su Kvinta i Kurti IZBORIMA SRUŠILI Briselski sporazum: Pojavio se MALI detalj, a ĐAVO je uvek u DETALJIMA
Foto: Printscreen/Tanjug


Posle vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova se prema oceni direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića shvatilo da to što je urađeno politički ne rešava problem.

- Od strane Kvinte je ocenjeno da su izbori po kosovskom ustavu i zakonu, a nisu, i nisu ni legitimni ni legalni. Onda se pojavio mali detalj, a đavo je uvek u detaljima, da to politički ne rešava problem - rekao je on za Tanjug i dodao da se politički problem ogleda u tome kako će oni koji su izabrani da obavljaju vlast.

Zapitao je šta objektivno mogu da rade postavljeni gradonačelnici s obzirom da nemaju kontakt sa narodom.

- Iz njihovih izjava se vidi da ih to i ne interesuje, ali su oni glavni kada je reč o raspolaganju budzetom. Ako se o onome što se na Kosovu događa govori kao o okupaciju onda počinje nova faza i nova slika te okupacije koja se ogleda u tome da će se novac iz budzeta davati onima koji su lojalni - istakao je Janjić.

Ukazao je da kada se pogledaju rezultati delovanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija od jednostanog napuštanja institucija od strane Srpske liste, može se videti nova realnost, a to je novi etnički sastav tih institucija, jer je u međuvremenu u policiju i sudove primljeno mnogo ljudi, a među njima je veoma malo Srba.

Janjić je naveo da je očekivao mnogo veću međunarodnu diplomatsku kampanju Srbije protiv izbora na severu, kao i da mu nije jasno šta se dogodilo zbog čega je Amerika u zadnji čas prihvatila ono protiv čega je bila i čije je odlaganje tražila dva puta.

Ocenio je da je Kurti izborima na severu Kosova srušio temelje Briselskog sporazuma i pošto je Kvinta na to rekla "da" i Srbija bi trebalo da promeni igru i da umesto igre reciprociteta poveća svoje zahteve.

 

Ostavite komentar