Vesti > Srbija

Počeli časovi u "Ribnikaru", ali ideja o NORMALNOJ NASTAVI je VIŠE NEGO POGREŠNA, tvrde stručnjaci

Terapeut Vera Despotović i profesorka Katarina Šćepanović upozorile su na posledice primoravanja đaka na povratak u školu

Izvor: K1info/Tanjug

22/05/2023 > 09:23

podeli vest:

Počeli časovi u "Ribnikaru", ali ideja o NORMALNOJ NASTAVI je VIŠE NEGO POGREŠNA, tvrde stručnjaci
Foto: Tanjug printscreen


Danas je, kao što je najavljeno, i uprkos protestu roditelja, u 8 časova počela nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar". 

Porodični terapeut Vera Despotović i profesorka engleskog i član Foruma gimnazija Katarina Šćepanović upozorile su da nije dobra ideja da se deca iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vrate normalnoj nastavi i ocenile da im insistiranje na tome liči na pokušaj da se prikaže da se društvo izborilo sa tako teškom sitauacijom.

Despotović je za Tanjug rekla da joj se čini iz razgovora sa roditeljima čija deca idu u Ribnikar da postoji tihi pritisak da deca ipak krenu redovno u školu. 

- To mi se čini da je to više pokušaj sitema da se predstavi slika da je sve jako brzo sređeno i da mi možemo da idemo dalje, što bi bila zlouptreba cele situacije - rekla je Despotović, a taj stav je podržala i Šćepanović, 

- Meni se čini da su sve odluke i čitava priča kako će se ponovo krenuti na nastavu način da se prikaže kao - dobro smo se snašli i dobro smo se izborli sa situacijom. Ne mislim da je to tako. To je slika samo - rekla je Šćepanović za Tanjug.

Despotović je naglasila da je rano da se deca vate u školu i upozorila da ništa ne sme da se radi pod pritiskom. 

Dodala je da deca ne smeju da ostaju sama kod kuće i da moraju da budu uključena u neke atkivnosti, ali ne redovne školske, i to ne na mestu na kojem se desio zločin.

- Nije dovoljno da se ulazi na drugi ulaz, i da se ne ulazi u tu učinocu - rekla je Depostović.

Ona je ocenila da nije u redu ni prema deci, ni prema roditeljima, ni prema zajednici, da nakon stravičnih događaja krenemo da funkcionišemo kao da život teče dalje. 
Šćepanović je naglasila da potpuno razume roditelje da je gotovo nemuguće nastaviti školsku godinu posebno za odeljenje VII2. 

 Dodala je da je pročitala ispovest majke ubijne Sofije Negić koja ju je potpuno slomila.

- Ona je u svojoj tragediji iznela nekoliko velikih istina vezano za probleme mladih i školske dece - navela je Šćepanović. 

 Na pitanje da li se nakon tragedije promenilo nešto na relaciji nastavnik -učenik, Šćepanović kaže da nije ništa, da je uspostavljeno razumevanje nastavljeno, ali da se za decu mnogo toga promenilo.

 I druga deca van Ribnikara su osetila da je ovo događaj bez presedana i svima je teško da se nađe neki zaključak od koga bi se krenulo dalje.

Roditelji iz Ribnikara upozorili su da se škola pretvorila u trku za ocenama, što je veliki problem, rekla je ona i dodala da je tragedija ogolila mnoge probleme u društvu i porodici.

Šćepanović kaže i da prisustvo policije ne čini školu sigurnijom, da škola nije ustanova koju treba da obezbeđuje policija, dok je Despotović navela da to možda i ima delimično smisla kada da su deca i roditelji jako uplašeni.

- Ali ako bi sve mere obezbeđenja u budućnosti svele na represivne, na kontrolu, a ne na nadzor, poruke bi mogle da se protumače na drugačiji način da ojačavaju decu - da su važni moć, snaga, uniforma i pištolji - rekla je Despotović, 

Ona je dodala da nas lavina koja se kasnije pokrenula upozorava na to da smo kao društvo mnogo zatajili i da smo se mnogo urušili.

 

Ostavite komentar

Relic

Porusite zgradu,izmestite decu,podrzite terapiju,manite se stadiona.Nije kukavicki nego je ostar rez,ide se dalje.

22.05.2023 11:12