Vesti > Srbija

Ima PARA na računu, ima ZLATA kao nikad: Vučić poručio SRBIMA da slobodno TROŠE NOVAC

Posle sastanka u Ohridu biće otvoreni novi stadioni, nastavljena izgradnja puteva i pruga i otvorene nove fabrike

Izvor: K1info

16/03/2023 > 19:04

podeli vest:

Ima PARA na računu, ima ZLATA kao nikad: Vučić poručio SRBIMA da slobodno TROŠE NOVAC
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u današnjem obraćanju građanima osvrnuo na ekonomsku situaciju u svetu, koja je, uz rat u Ukrajini, postala glavna tema poslednjih dana, posle bankrota banaka u SAD.

Vučić je rekao da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu.

- Bankarski sistem Srbiji, finansijski sistem u celini kao i naše javne finansije su u izuzetno dobrom stanju. Bankarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Devizne rezerve zemlje su na istorijskom maksimumu na 21,2 milijarde evra mi smo kupili i ove godine već intervenisali na tržištu sa 400 miliona evra - rekao je Vučić. 

Dodao je da država povećava rezerve zlata i da su one na največem nivou u istoriji. 

- Imamo pet milijardi evra na računu, imamo dovoljno para, imamo dovoljno za sve što nam treba. Pare sada poskupljuju - ljudi treba da troše pare i da ne brinu - penzije će pratiti plate, povećanje će biti više od 10 odsto i o tome ćemo razgovarati u junu - istakao je Vučić.

Predsednik je govorio i o onome što nas očekuje i posle sastanka u Ohridu, a što se tiče daljeg ekonomskog razvoja zemlje.

- Mi ćemo za nekoliko dana da otvorimo nekoliko važnih putnih komunikacija. Otvorićemo saobraćajnicu Beograd - Surčin. Pa ćemo da otvorimo auto-put do Kruševca za koji dan - rekao je Vučić i dodao da će za tri meseca biti otvorena obilaznicu oko Beograda. 

Istakao je da će za pet ipo meseci biti otvoren auto-put Ruma-Šabac, obilznica oko Kragujevca i da će se nastaviti i sa izgradnjom pruga i druge infrastrukture.

Predsednik je rekao da su u narednom periodu planira otvaranje dve nove fabrike u Valjevu, kao i proširenje Hajsensa, nekadašnjeg Gorenja.

- Za koji dan otvorićemo prvi stadion u Leskovcu, za 15 dana posle toga stadion u Loznici, a 15 dana posle toga stadion u Zaječaru, Kragujevcu - rekao je Vučić i istakao da je prosto neverovatno da su to stadioni koji su izgrađeni u Srbiji.

- Nastavljamo da gradimo pruge, gradićemo obilaznicu oko Kragujevca, otvaramo nove fabrike... U Valjevu otvaramo dve fabrike uskoro. Rezerve zlata koje rastu na 61.000 evra po kilogramu su nam najveće u istoriji. Slobodno trošite novac - poručio je predsednik građanima Srbije.

 

Ostavite komentar