Vesti > Srbija

Od EU na poklon 610 MILIONA EVRA, brzom prugom do Niša za 100 minuta

Vučić je rako da je 600 miliona evra najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila

Izvor: K1info/Tanjug

28/02/2023 > 12:39

podeli vest:

Od EU na poklon 610 MILIONA EVRA, brzom prugom do Niša za 100 minuta
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Prvu tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je danas u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

 

- Govorimo o jednom od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla, u vrednosti od 2,775 milijardi evra - istakao je Vučić.

Poručio je da će kada je reč o prugama Srbija u narednih 10 godina pokušati ne samo da budemo najbolja u regionu već i da ide u korak sa razvijenim evropskim zamljama. 

- Srbija će biti drugačija. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, lepša i sigurnija - poručio je Vučić i zahvalio EU na tom, kako je rekao, fantastičnom poklonu. 

Vučić je rekao da mi obično držimo birokratske konferencije na kojima se govori o donacijama koje su podrazumevajuće i za koje bi neko rekao da EU ima obavezu da ih daje. 

- Sve od 2000. godine, od kada radimo sa EU, ukupno je u infrastrukturne projekte je uložnoe 420 miliona evra, a nama EU sada daje bespovratno 610 miliona evra, na poklon, od tih 2,775 milijardi evra. Iz budžeta mi dajemo 525 miliona, a ostalo ide iz EiB i EBRD po najpovoljnijim uslovima. Najveća pomoć i podrška - istakao je Vučić.

Kaže da je analizirao sa Varheijem plate iz decembra u Srbiji i upoznao ga da je u Nišu bila prosečna plata 670, u Kragujevcu 680 miliona evra, Vračaru 1.250 evra, Novom Beogradu 1.150...

- Onda vidite da moram mnogo da ulažemo u centralnu Srbiju na jug zemlje. Moramo da spojimo Niš brzom prugom sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom i Atinom, da podignemo karko saobraćaj i ekonomiju - naveo je Vučić.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren. Deonica Stalać - Đunis je duga 17,7 kilometara pruge.

Brza pruga Beograd - Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i  to: Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Potpisivanju je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje i planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

 

Ostavite komentar