Vesti > Srbija

VOJSKA SRBIJE bila gde je NAJPOTREBNIJE: Oficiri i vojna bolnica se VRATILI iz Afrike

Potvrđen visok nivo obučenosti i profesionalizma u izvršenju zadatka koji su poverile UN

Izvor: K1info/Tanjug

13/03/2023 > 18:46

podeli vest:

VOJSKA SRBIJE bila gde je NAJPOTREBNIJE: Oficiri i vojna bolnica se VRATILI iz Afrike
Foto: Tanjug/MOS i VS


Pripadnici Vojske Srbije, koji su od jula prošle godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, vratili su se u zemlju posle uspešnog učešća u ovoj mirovnoj operaciji i predaje dužnosti novom kontingentu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je srpski kontingent, u čijem su sastavu bili štabni oficiri i vojna bolnica nivoa "2+", u prethodnih osam meseci uspešno realizovao sve zadatke u skladu sa mandatom misije, potvrđujući tako visok nivo obučenosti i profesionalizma vojnog saniteta i pripadnika Vojske Srbije.

Njih je zamenio novi kontingent koji će nastaviti da radi na zadacima zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju.

Srpska vojna bolnica obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici počela 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a izuzev za vojnu bolnicu nivoa "2+", svoje pripadnike angažuje i kao štabne oficire i vojne posmatrače.

 

Ostavite komentar