Vesti > Srbija

Neka ti je VEČNA SLAVA I HVALA: Otkrivena bista HEROJU SA KOŠARA potpukovniku Goranu Ostojiću

Opština Vrbas rado prihvatila inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade

Izvor: K1info/Tanjug

28/01/2023 > 18:44

podeli vest:

Neka ti je VEČNA SLAVA I HVALA: Otkrivena bista HEROJU SA KOŠARA potpukovniku Goranu Ostojiću
Foto: Tanjug/MOS/Andrija Gavrilović


Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otkrio je danas u Bačkom Dobrom Polju spomen-bistu potpukovniku Goranu Ostojiću stradalom načelniku štaba 63. padobranske brigade, zajedno sa Marinom Ostojić suprugom stradalog heroja sa Košara.

Venac kraj spomen-biste položili su izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Milorad Veljović, ministar Vučević u pratnji načelnika Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije brigadnog generala Sava Iriškića i komandanta 63. padobranske brigade brigadnog generala Nenada Zonića, članovi porodice potpukovnika Ostojića, predstavnici državnih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, predstavnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade i mnogobrojni građani.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević rekao je da je čast, ponos, ali i velika odgovornost govoriti pred "istinskim junacima koji su časno ispunjavali svoju vojničku zakletvu" i dodao da su "slabe naše reči za njihova dela" i da je teško govoriti o nekome "ko je bio hrabar i hrabriji od najhrabrijih, junak nad junacima", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Naša obaveza kao država Srbija je da se ovo nikada ne zaboravi i da nemamo opet protok vremena od gotovo 25 godina, a da se ne setimo svojih heroja ili da to tiho i stidljivo govorimo ili da pokušaju ponovo da nam izbrišu sećanje i pamćenje na ono što smo i ko smo. Srbija nikada ne sme da dozvoli da se zaborave svi junaci i svi oni koji su se borili za građane naše države da bismo mi danas mogli slobodno da pričamo na svom jeziku, da bismo mogli slobodno da živimo. Nikada nećemo zaboraviti ljude kojima je ljubav prema Srbiji bila iznad ljubavi prema sopstvenim životima. Zato su njihovi podvizi večni, a njihova imena uklesana u ime koje najlepše zvuči - Srbija - naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, potpukovnik Goran Ostojić Ostoja bio je jedan od najboljih mladih oficira u nekadašnjoj Vojsci Savezne Republike Jugoslavije, a sudbina je učinila da ode u večnost i legendu kao najveći patriota, div, junak velikog srca, najhrabriji među najhrabrijima.

- Poginuo je komandujući najboljima među najboljima, svojim vojnicima čuvene i slavom ovenčane 63. padobranske brigade. Poginuo je naš Ostoja sprečavajući ilegalno naoružavanje šiptarskih terorista i njihovo ubacivanje iz Albanije na Kosovo i Metohiju - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/MOS/Andrija Gavrilović

 

Vučević je dodao i da je Ostojić kao načelnik štaba 63. padobranske brigade, bio omiljen kao starešina, neustrašivi ratnik koji je dao svoj život na oltar otadžbine pokušavajući da iz zasede izvuče svoje kolege, braću i saborce, te poručio da njegovo rodno Bačko Dobro Polje, njegov Vrbas i cela otadžbina Srbija ne smeju nikada da ga zaborave.

- Neka je večna slava svim junacima, svim jurišnicima i svim oslobodiocima u svim oslobodilačkim ratovima u kojima je učestvovala naša otadžbina i naš narod. Neka živi naša jedina otadžbina, slobodna, suverena i nezavisna Srbija - zaključio je ministar Miloš Vučević.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojović istakao je da je Opština rado prihvatila inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade za podizanje spomen-biste heroju sa Košara u njegovom rodnom selu i na taj način mu oda počast, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Ostavite komentar