Vesti > Srbija

Pripadnicima SPECIJALNIH JEDINICA plate i do 320.000 dinara, prijem 5.000 mladih: Veliki planovi za VOJSKU SRBIJE

Radićemo bespilotne letelice i dronove. Želimo da i tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave

Izvor: K1info/Tanjug

16/01/2023 > 11:43

podeli vest:

Pripadnicima SPECIJALNIH JEDINICA plate i do 320.000 dinara, prijem 5.000 mladih: Veliki planovi za VOJSKU SRBIJE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, kao i da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

Vučić je najavio da će pripadnicima specijalnih jedinica, takođe, biti povećane plate i da će osnovna iznositi više od 200.000 dinara, a da će sa prekovremenim radom biti i do 320.000 mesečno.

- Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandat, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momka i devojaka u specijalne jedinice, do 5.000 ljudi - rekao je Vučić.

On je istakao da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.

- Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše , male Lazare i Gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske - rekao je Vučić.

Kaže da je prvi put posle mnogo decenija bio veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine.
Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

Vučić je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

- Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije - rekao je Vučić.

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

- Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo - zaključio je Vučić.

Sastanku su pored Vučića prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

 

Ostavite komentar