Vesti > Srbija

Na LETO do MILOŠA VELIKOG kao od šale: OBILAZNICA oko Beograda pri kraju, za tri godine put Iriški venac

Za poslednjih 11 godina izgrađeno je više od 335, a u ovom trenutku se radi više od 500 kilometara - kazao je Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

11/01/2023 > 13:53

podeli vest:

Na LETO do MILOŠA VELIKOG kao od šale: OBILAZNICA oko Beograda pri kraju, za tri godine put Iriški venac
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će do leta, pre velikih gužvi, biti otvorena obilaznica oko Beograda što će, kako je rekao, omogućiti da se zaštiti grad i vazduh u gradu, a da se istovremeno privuče više saobraćaja uz rasterećenje centra.

- Tako Beograd postaje metropola, naravno uz metro, koji takođe nije tako daleko, to je samo za pet godina - kazao je Vučić.

Prema rečima predsednika, za tri godine će biti otvoren put Iriški venac koji spaja Novi Sad sa komunikacijom Beograd - Šid - Zagreb, ali i sa putem Ruma - Šabac i dalje magistralom, brzom saobraćajnicom prema Loznici.

- Iz Novog Sada ćete posle toga imati direktnu vezu i sa autoputem prema Zagrebu i sa autoputem prema Nišu, ali i prema Šapcu i Loznici. Time smo skratili mnogo put, time smo očistili od izduvnih gasova Frušku goru pogotovu uz pomoć tunela dužine 3,5 kilometara - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kaže i da će biti završeno za dva i po meseca i autoput do ulaska u Kruševac, od Pojata, preko Ćićevca. Navodi i da se gradi i Kraljevo - Čačak, "napadnut" je i deo kod Trstenika.

- To su četiri deonice koje će biti gotove, moraće da bude i Iverak, odnosno Loznica - Valjevo da konačno Valjevci dobiju brzu magistralu. I Ruma - Šabac je od presudnog značaja za ljude u zapadnoj Srbiji - kaže predsednik.

Vučić kaže da se kreće i sa radovima na pruzi Niš - Dimitrovgrad, a ostaje Beograd - Niš, dispečerski centar.

- To su velike stvari - kazao je Vučić i dodao da je voz Soko koji saobraća na deonici Beograd - Novi Sad je prevezao 1,3 miliona putnika, a ima popunjenost 80 odsto.

- I to uz nerazvijenu železnicu, moraćemo da proširujemo i auto-put Beograd - Novi Sad.

Naveo je da se po razlici između stranog kontrolnog tornja i novog, kao i aerodroma nekada i sada, ali i avio kompaniji, može se videti da je Srbija napredovala i da je druga zemlja.

- Infrastruktura je nešto što treba dalje da podižemo - kazao je Vučić i zahvalio je ambasadorki Kine Čen Bo za koju je rekao da je uvek na raspolaganju za Srbiju i da se pokazala kao veliki prijatelj, bilo da su politička pitanja, bilo bilateralna saradnja.

Predsednik dodaje da će se nastaviti rad sa kineskim partnerima.

Kada je reč o deonici koju je danas obišao, predsednik je obavešten da je od 7,9 metara završeno 7,4 kilometara, jedan most i nadvožnjak. Ostaje još 500 metara koji su povezani sa kružnim tokom.

Za 11 godina izgrađeno više od 335 km

Vučić je danas izjavio da su Tito, Milošević i DOS izgradili 550 kilometara puteva i da ne može da se računa 687 sem ako nisu govorili o onome što je u izgradnji, dok je za poslednjih 11 godina izgrađeno više od 335 kilometara, a u ovom trenutku se radi više od 500 kilometara.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obilaska deonice puta Novi Beograd - Surčin, po kojoj računici je on za 11 godina izgradio više puteva nego Tito, Milošević i DOS za 70 godina kada po zvaničnom izveštaju Puteva Srbije stoji da je krajem 2011. u Srbiji bilo 687 kilometara puteva.

- Tih 687 kilometara je bilo sa putevima u izgradnji. Da izračunamo - imate Beograd - Šid, 224 kilometara do Niša, nešto manje od 20 kilometara ka jugu, imali smo Beograd - Novi Sad 80 kilometara, imali smo urađenih 110 kilometara Novi Sad - Horgoš, to je sve što su Milošević i DOS uradili, to je 550, ne može da bude 687 nikako sem ako nisu govorili o onome što je u izgradnji - kazao je Vučić i dodao da je on rekao da će ove godine da se stigne ta kilometraža.

Podseća šta je urađeno oko Pančeva, plus obilaznica oko Beograda negde oko 30 kilometara, do Čačka, do Pakovraća 130 kilometara, do Kragujevca 20 kilometara, Niš - Dimitrovgrad oko 90 kilometara, još 50 prema Preševu, otvaraju se Makrešani, što je još 25 kilometara.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

- Više od 335 kilometara je ono što je već urađeno od 2012, a ovo što radimo u ovom trenutku je više od 500 kilometara. E sada da vidimo koliko će ove godine biti završeno tako da je mrtva trka - kazao je predsednik.

Dodaje da je ponosan na to što je za 10, 11 godina toliko urađeno i to sa nasleđenom praznom kasom, galopirajućim javnim dugom, migratornom krizom, dvostrukom korona krizom, sa ratom u Ukrajinom, velikim poplavama.

- I možete da se takmičite. Ja sam ponosan - zaključio je predsednik.

 

Ostavite komentar