Vesti > Region

Narod u RS će UVEK U SRBIJI imati na koga da se OSLONI, poručio Vučić posle sastanka sa Dodikom i Cvijanović

Srbija ulaže desetine miliona evra u memorijalni kompleks u Donjoj Gradini

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2022 > 11:19

podeli vest:

Narod u RS će UVEK U SRBIJI imati na koga da se OSLONI, poručio Vučić posle sastanka sa Dodikom i Cvijanović
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Narod i rukovodstvo u Republici Srpskoj će uvek u Srbiji imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.

- Poželeo sam mnogo uspeha u radu gospođi Cvijanović u okviru Predsedništva BiH, a Dodiku da marljivo i uspešno radi u korist interesa naroda u Srpskoj - rekao je on.

Vučić je rekao da su razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom periodu.

- Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imalu Briselu, situaciji na KiM -  objasnio je on.

Vučić je istakao da je razgovarano i o svim važnim projektima, te preneo da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije.

- Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskh sredstava - otkrio je on.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradne autoputa Rača-Bijeljina.

Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredeljenja da ostaje i opstane u svim projektima.

- Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština - Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja - preneo je on.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Vučić je napomenuo da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi kako sve naše veze od ekonomski, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređujemo.

- Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrendosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH - ukazao je on.

Zahvalio se narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

- Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bi mogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju... - rekao je Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar