Vesti > Region

U Hrvatskoj FRKA ZBOG MUNDIJALA: Ministar traži da ĐACI NE IDU U ŠKOLU dok traje SP u fudbalu (?!)

Bivša ministarka obrazovanja Divjak je protiv toga da učenici budu oslobođeni nastave dok traje Svetko prvenstvo u fudbalu

Izvor: K1info/Tanjug

21/11/2022 > 11:06

podeli vest:

U Hrvatskoj FRKA ZBOG MUNDIJALA: Ministar traži da ĐACI NE IDU U ŠKOLU dok traje SP u fudbalu (?!)
Foto: Tanjug/AP


Odmah  pošto je predsednik sabora Gordan Jandroković saopštio da parlament neće zasedati tokom utakmice Hrvatske i Maroka na Svetskom prvenstvu u Kataru i ministar obrazovanja Radovan Fuhs najavio je mogućnost da učenici budu oslobođeni nastave u vreme utakmica hrvatske reprezentacije, na šta je revoltirano reagovala bivša ministarka obrazovanja Blaženka Divjak.

- Čitam i ne verujem da je ministar rekao da će deca u školama gledati fudbalske utakmice Svetskog prvenstva u Kataru. Nadam se da je izjava izvađena iz konteksta. Na stranu činjenica da to ministar ne može samo tako da odluči, posebno bez saglasnosti roditelja i plana nadoknade časova nastave. Naime, nije jasno koji vaspitano-obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a ni da li je uopšte ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtev nadležnom Ministarstvu - poručila je Divjak.

 

Ministarka je dodala da ovo prvenstvo prate brojne kontroverze, od samog dobijanja da Katar bude domaćin, pa do surovog odnosa prema radnicima koji su radili na izgradnji stadiona.

Divjak smatra da bi trebalo razmisliti o bojkotu Svetskog fudbalskog prvenstva, a ne o preporuci gledanja utakmica, kao i da je to ono o čemu je, kako kaže, trebalo razgovarati sa učesnicima.

Ministar Fuhs napominje da će propušteno gradivo zbog gledanja utakmice morati da bude nadoknađeno.

 

Roditeljima jedne srednje škole u Zadru stigla je poruka da je Nastavničko veće odlučilo da će u sredu nastava biti skraćena zbog utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije, javila je hrvatska Nova tv.

Foto: Tanjug/AP

 

Budući da utakmica počinje u 11, deca će sa školom biti gotova u 10:30. Za učenike koji to žele škola će organizovati gledanje utakmice u svojim prostorijama.

- Da bismo mogli organizovati nastavu potrebna nam je vaša saglasnost jer škola ne može preuzeti odgovornost za eventualne nezgode ili incidente koji bi se mogli dogoditi po završetku nastave - stoji u poruci u kojoj se traži saglasnost roditelja, preneo je hrvatski portal Index.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar