Vesti > Region

IZBORNA KOMISIJA prelomila: ODBIJEN zahtev za PONIŠTAVANJE izbora u Republici Srpskoj

Brojanje glasova za predsednika Republike Srpske još nije završeno

Izvor: K1info/novosti.rs

22/10/2022 > 22:02

podeli vest:

IZBORNA KOMISIJA prelomila: ODBIJEN zahtev za PONIŠTAVANJE izbora u Republici Srpskoj
Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut


Centralna izborna komisija (CIK) BiH večeras je jednoglasno na hitnoj sednici odbila zahtev Jasmine Aganović za poništavanje izbora u Republici Srpskoj. Odbijeni su kao nedopušteni i zahtevi Lista pravda i red - Nebojša Vukanović, koji je tražio da se izvrši kontrolno brojanje glasačkih listića za Narodnu skupštinu Republike Srpske i zahtev BOS-a za poništavanje izbora za Predsedništvo BiH.

Kao preuranjen odbačen je niz zahteva pojedinaca i stranaka za sve nivoe vlasti i pojedine opštine, jer, kako je obrazloženo, oni mogu da se podnose tek kada se utvrde rezultati izbora. Predsednik CIK-a BiH Suad Arnautović zakazao je novu hitnu sednicu CIK-a na kojoj će se utvrditi i objaviti rezultati opštih izbora u BiH.

Istovremeno, CIK je usvojila večeras Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH održanih 2. oktobra. Arnautović je rekao i da brojanje glasova za predsednika Republike Srpske još nije završeno. Precizirao je da je do danas u 18 sati obrađeno 1.070 od 2.239 biračkih mesta. Danas je bio poslednji dan roka do kojeg je CIK morao da objavi rezultate izbora.

Prema preliminarnim rezultatima, mandate u Predsedništvu BiH osvojili su Denis Bećirovic, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

U trci za mandate u parlamentima države i entiteta pojedinačno su najviše glasova dobile tri najveće nacionalne stranke: Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ).

 

 

Ostavite komentar